Cink (Zn)

Cink (Zn)

Élettani szerepe

A növekedéshez, a fehérjék, a zöld színtestek, szénhidrátok képződéséhez és átalakításhoz kapcsolódó legfontosabb enzimek alkotója és ezek működésének is enzimaktiválója is egyben. A gyökér és hajtásnövekedés élettani szabályozásával nagyon fontos szerepet tölt be a növények fejlődédében. Befolyásolja a növény méretét, összetételét, a termés fehérje tartalmát, a minőségét. A fejlett növények életének egészére hatással van.

Jellegzetes tünetei alakulhatnak ki egyes növényekhez kötődően. A tünetek a hajtáscsúcs levelein hogy a levelek aprók, fehéresek az érközök a fiatal leveleken. Paradicsomon előforduló, a hajtáscsúcson jelentkező finom sárgulásos tünet mellett, amikor a levélnyél visszafordul tengelye körül megcsavarodik.

A rozettás jellegű hajtásképződés főleg gyümölcsön jelenik meg. A hiány okaként gyakran az antagonizmust kiváltó P túladagolás, illetve magas Ca tartalom szerepel. Tőzegen és gyenge homokon alakul ki a hiány leggyakrabban, mert nem tartja meg a tápelemet.

Talaj összefüggések

A talajban kevéssé mozog, inkább a felvehetetlen formában történő kötődése okozhat ellátási problémát a termesztéssorán.

A talajban foszfor és kalcium túladagolásánál romlik a cink felvétele. A tőzeges talajokon a megkötődés, a homokos talajokon a kolloidok hiánya miatt lehet alacsony a felvehető cink jelenléte. Túladagolása közvetlenül gátolja a vas felvételét. A cink felvételének módja arányoson oszlik meg a közvetlen, diffúziós és áramlással történő formák között (30-40-30 %), ezért több tényező hasonló hatással van a hiány kialakulásában, ellátás zavaraiban, nem emelhető ki egy-egy.

Pótlására a folyamatos ellátás miatt az intenzív technológiában szükség van, melyet a cinktartalmú mikroelemes komplexekkel biztonsággal elvégezhetünk. Kiegészítésre a komplett lombtrágya program, illetve kelát cink tartalmú lombtrágyákat választhatunk.

Tápanyagellátási összefüggések

A talajok alacsony ellátottsága esetén szükség lehe feltöltő cinktrágyázásra, de a kijuttatás előtt a körülmények alapos elemzése részletes talajvizsgálat alapján történjen meg. A talaj mikroelem trágyázása ugyanis nem jelent a makroelemekhez hasonlóan biztonságos megoldást, főleg ha a körülményeket figyelmen kívül hagyjuk.

Ha a hiány nem szélsőséges, inkább emelt cink tartalmú készítmények használatával célszerű a folyamatos ellátást biztzosítani. Feltétlenül illeszünk folyamatosan magas cink tartalmú lombtrágyákat a programba, hiszen a szükséges mennyiség jelentős részét tudjuk megfelelő formában közvetlenül a leveleken keresztül is pótolni.

Zöldségfélék vonatkozása

A zöldségfélék cinkigényét tekintve csak a zöldbab, fokhagymát elíthetjük külön. A többi növény többségében az átlagnál nagyobb igényű, ezért az intenzív termesztésben ennek megfelelően folyamatos ellátást igényelnek.

Gyümölcsfélék vonatkozása

A gyümölcsfák és termés növekedésének meghatározó eleme. A termésmennyiséget és a fa általános fejlődését is befolyásolja. A jó ellátás a vegetáció első felében meghatározó. A felvételt a foszfor túladagolása közvetlenül gátolja és rossz az ellátásmeszes homoktalajon is. Az ellátás alapját a komplex alaptrágyázás és szintén komplett lombtrágyázás jelenti. Szükség esetén speciális lombtrágya kiegészítés indokolt.

A cinkhiány régen felismert tünete a hajtásvégek rozettásodása, törpeszártgúsága. A hajtásvégek növekedése leáll, rügyei röviden kihajtanak, a levelek kisebbek, jellegzetesen lándzsa alakúak. Felállók, sárgulnak, kemények, esetleg töredeznek. A hajtások is törékenyek. Az idősebb levelek hullása is megtörténik. Időszakos hiány esetén a növekedés újra beindul és továbbnövi a tüneteket. A rozettás fázisban már a termésre is káros hatással van a fa termőképességére is. A gyümölcsön kialakuló tünetek, elaprósodása, torzulás, foltok a csonthéjasok gyümölcshúsban, értéktelenné teszik a termést.

A gyümölcsös mikroelem hiányai között a legszélesebb körben a Zn hiány ismert. Gyenge ellátottsága a hajtások növekedését, a termőrészek kialakulását, elhelyezkedését akadályozza. Romlik a virágképződés, a termés minősége és mennyisége is alacsonyabb a beteg fákon.
Igényesek az alma, birs, szilva, őszibarack és cseresznye.

Szőlő vonatkozása

A cink (Zn) az enzimek alakulásában, anyagcseréjében, azok szabályozásában játszik fontos szerepet a szőlő életében. Így a fehérjék, a proteinek, a növekedési szabályozók, az auxinok kialakulásában és működésében. A fotoszintézishez és szénhidrát anyagcseréhez kapcsolódva a fejlődés teljes területére hatással van.

Hiánya befolyásolja a levelek, vállöbleinek, kialakulását, azok zártak, a hajtások rövid íz-közűek, a fürtök kisebbek lesznek. A cink a bórral együtt fontos szerepet játszik a megtermékenyítés folyamatában, a magképzésben. A csemege, de a borszőlőfajtáknál sem mindegy, hogy hány mag képződik ekkor. Ugyanis a magvak számától függ a bogyó méreten kívül, a zamat és az illatanyagok milyensége. Mindezt az AbA, az abszcizinsav működése kapcsán alakítja ki. E két elem hiánya a sok apró bogyó kialakulását és azok rossz beérését is provokálja.