A bizonytalanság éve 2

Dátum: 2023-02-08 13:04

Az előző írásomban elsősorban a múlttal foglalkoztam, s jelen írásomat halogattam-halogattam, hogy hátha okosabb leszek. De ahogy a mondás tartja szép lehetsz, de okos nem.

Ami biztosan látszik egyenlőre az idei évre. A gáz világpiaci ára megközelítette, sőt már az orosz-ukrán háború előtti szintet is elérte. Azaz a 347 EUR csúcs helyett lassan az 50 EUR-os szinten „stabilizálódik” a gáz világpiaci ára. Ez a nitrogén alapú műtrágyák piacán drasztikus csökkenést eredményezett, a 414 Ft+Áfa szintről, 220 Ft+Áfa szintre mérséklődött.

Az ár napról-napra, sőt óráról-órára változik, egyenlőre lefelé. Aztán várhatóan a gazdák a végtelenségig kivárnak, s ez újbóli áremelkedést fog eredményezni, mert a felhasználás közeledtével a kiszállítási kapacitás lesz a szűk keresztmetszet.

S itt jön még egy tényező, hogy a Nitrogénművek havi 1,8%-ot számít fel a finanszírozásért 30% önerő befizetése esetén. Gyakorlatilag bekéri a számláért a neki is kötelezően befizetendő Áfa árát, és az 1,8%/hó kamat felszámításával a piaci kamatot kéri még el a kereskedőktől, termelőktől, a termék ellenértékét pedig finanszírozza. A műtrágya kereskedők pedig eldönthetik, hogy a drágább pénzen megvásárolt műtrágyát milyen veszteséggel adják tovább.

A gabona, a napraforgó és kukorica árak továbbra is esnek, így a termelők nem tudják eldönteni, hogy még mit vessenek, a szabad területekre. Azok a termelők akik pedig kivártak az értékesítéssel, most főhet a fejük, az eladatlan készlettel mit kezdjenek, az év indításhoz pedig kellene a termény árbevétele.

A januári csapadék területtől függően, de sokat pótólt a tavalyi aszály miatti vízhiányból, s egyes területeken már kisebb foltokban belvizek is kialakultak.

A növényvédő szer piacon további áremelések várhatóak, ez az idei évben 6-10% közötti. Mégis a termelők jelentős része ennél sokkal magasabb áremelést fog érzékelni, mert 2022-ben a gyártok az év során többször is emeltek, s az a termelő aki tavasszal bevásárolt, az a későbbi áremelésekről lemaradt, így most egy sokkal magasabbal szembesül. A szeptemberi-októberi gyártói áremelések gyakorlatilag a legtöbb termelő előtt rejtve maradt. Elmondható, hogy szertől függően a növényvédő szerek 20 és 70 % között emelkedtek.

S, hogy ez ne legyen elég, további változások nehezítik a termelők életét. A növényvédő szer besorolású réz tartalmú készítmények nagyobb kiszerelései I-es forgalmi kategóriába sorolása mindenképpen, nem termelő barát. Például a Bordói lé 5 liternél nagyobb kiszerelése I-es forgalmi kategóriájú, míg az attól kisebb kiszerelés szabad felhasználású. De ugyan ilyen például a Nordox ahol a 200 grammos kiszerelés még szabad forgalmú, de az 1 kg-os már növényvédelmi szakirányító köteles.

A rovarölő szerek felhasználását is megpróbálják rendeleti úton háttérbe szorítani, s azzal, hogy a gabonaféléket is virágzó kultúráknak minősítették, az eddig bevált és viszonylag olcsó rovarölőket, a piretroidokat sikerül kiszorítani erről a területről, mely tetejébe a legnagyobb. A helyettesítő két készítményből, mely virágzó kultúrában is engedélyezett pedig borítékolható, hogy egyik pillanatról a másikra nem lesz elég.

A kertészeti termelésnek még sem ezek lesznek a leg sarkalatosabb pontjai, hanem a felvevő piac fokozódó árérzékenysége, hiszen decemberben az élelmiszerláncok árbevétele a drasztikus magyar infláció ellenére 10,5%-ot esett. Sőt ha a szeszesitalt és a dohánytermékeket is ide számoljuk, akkor a csökkenés még mindig 8%. Nem vicc, de tény, hogy az infláció elvette a magyarok kedvét még az ivástól is! De az országot járva, a kisebb településeken sorra zárnak be a kocsmák is.

A műtrágya és növényvédő szer áremelkedést azonban az energia áremelkedés messze túlszárnyalja, s azon kultúráknál ahol sokat kel öntözni, ez alapjaiban meghatározza a gazdaságosságot. Csökkenő kereslet, emelkedő termelési költségek, fokozódó munkaerő hiány és fokozódó munkaerő költségek mind oda vezetnek, hogy lassan varázslónak kell lennie, aki ilyen környezetben is biztonsággal és nyereségesen termel.

A szakértelem és informáltság meghatározó tényező lesz a közel és távoli jövőben. Ehhez szeretnék a magam részéről hozzájárulni.

Ha hasznosnak találta írásomat, kérem ossza meg másokkal is.

Tisztelettel: Knipf Róbert növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási mérnök