Muskátli

Muskátli

A muskátli ház körül nagyon népszerű, talán legnépszerűbbnek mondható dísznövényünk. Széleskörű felhasználásának, sokoldalú megjelenésének és valamilyen szinten jó tűrőképességének is köszönheti népszerűségét. A használatban elterjedt két muskátli faj termesztésének feltételei , igényei hasonlóak. Nagy fényigényű, alapvetően közepes vízigényű és viszonylag nagy tápanyagigényű növények.

Termesztésének néhány eleme, mint a gyökérközegének minősége és az öntözés, benne az öntözővíz minősége, általában meghatározó elemek. A gyökérközeget illetően kevesen tudják befolyásolni, de a gyengén savanyú kémhatás, 6,0-6,5 pH tartása nagyon fontos lenne, ugyamakkor az öntözővizek kémhatása, különösen a hálózati víz általában lúgos.

Sokan jól megismerték a szép muskátli nevelésének alapfeltételeit és magánterületen, közterületen is egyre több helyen láthatunk szinte csodálatra méltóan szép állományokat ablakokban, virágládákban, köztéri oszlopokokn, stb.

A legszebb díszítő értékének eléréséhez a muskátlik igényes növények. Termesztési körülményeik mellett növényegészségügyi okok is jelenthetnek problémát. Hogy a szép muskátli nevelése odafigyelés és felkészültség eredménye, azt az előzőekben említett gyönyörű állományok bizonyítják.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A szép muskátli nevelésének egyik meghatározó eleme a jó gyökérközeg és jó tápanyagellátás. Tápanyagigénye viszonylag nagy, jó ellenálló képességű, zömök, szép lombozatú, ugyanakkor dúsan virágzó növényeket csak megfelelő tápanyag mennyiséggel és összetétellel nevelhetünk.

A fényigény miatti elhelyezésből adódóan a növények kitettsége nagy, ezért az átlagosnál nagyobb vízigény is befolyásolja a tápanyagellátást. Túlöntözésekor ugyanis jelentős a kimosódásból adódó tápanyagveszteség.

A tápanyag túladagolásra általában érzékeny, a nitrogén túladagolása pedig ezen belül is a leginkább elkerülendő. Az öntözővíz minősége is a magas sótartalom, valamint lúgos kémhatása miatt okozhat nagyobb gondot.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Alapismeretek

Feltöltés alatt!