Nem termő gyümölcsök

Nem termő gyümölcsök

A telepítés után a gyümölcsök csak néhány év után válnak termővé. A nem termő időszak alatt a gyökér és ágrendszer megerősödése történik. A metszéssel a koronaalakítás a termesztési célnak leginkább megfelelő formára folyamatosan megy végbe. A nem termő időszak a növény életének meghatározója.

Nagyon rossz szemlélet, és sajnos néha még ilyennel is találkozhatunk, hogy a nem termő ültetvény ápolását felesleges ráfordításnak veszi valaki. Átgondolva nem nehéz belátni, hogy a jól felkészített ültetvénytől várható el a nagyobb, hosszabb élettartam, nagyobb ellenálló képesség a környezeti káros hatásokkal szemben.

A nem termő ültetvény egészségi állapota, fejlődése, az alakítás módja a legtöbb esetben valóban egy életre szól. Nagyon fontos a nevelés helyes irányának meghatározása, ami a termőre fordulást is alapvetően befolyásolja. Megfelelő kondíció és művelésmóddal akár évekkel is meghosszabbítható az aktív termőkor. Jelentősen előbbre hozható a terméshozás időpontja is, de a korai túlterheléstől óvakodnunk kell, hiszen az nagyon visszaüthet.

   

Tápanyagellátás általános szempontjai

Nem termő gyümölcsös komplett tápanyagellátása

 

Az intenzív gyümölcstelepítések tápanyagfeltöltése okszerűen és célzottan, de esetenként kisebb adagokkal történik, mint korábban a telepítési tanácsok javasoltak. Ugyanakkor egyre inkább jelentős a kisebb gyökérzetű állományok telepítésének komplett tartalékoló trágyázása, valamint a nem termő ültetvények intenzívebb tápanyag ellátása. A gyors termőre fordítás miatt tulajdonképpen már szinte a telepítéskor indítótrágyázásról beszélhetünk. Az intenzív gyümölcsösök táplálása ezért már a kezdetektől szükségszerűen intenzív.

 

Tápanyag-utánpótlás nem termő korban

Év

Időszak

Szilárd kijuttatásos

Technológiában kg/ha

Tápoldatos technológiában; kg/ha

 

Erős növekedés

 

Rosafert 15-5-20

100-150 kg/ha

Rosasol 24-8-17

 

2-3-szor 50-60

 

június közepén

CROPCARE 10-10-20

200-250 kg/ha

Rosasol 11-14-28

1-2-szer 50-60

2-3. év

Vegetáció kezdete előtt, sorkezeléssel

Rosafert 5-12-24

200-250 kg/ha

vagy Rosafert 15-5-20

150-200 kg/ha

Rosafert 12-12-17

 

vagy Rosafert 15-5-20

 

200-250

 

150-200

 

Intenzív növekedés

Rosafert 15-5-20 vagy

Rosafert 12-12-17 200-205 kg/ha

Rosasol 24-8-17

 

2-3-szor 50-70

 

Július közepén

Ammóniumnitrát

100-150 kg/ha

Rosasol 11-14-28

1-2-szer 50-70

 

A változó terméseredmény függvényében vagy a termő ültetvényekre vonatkozó tápanyagellátást, vagy a 2-3. év ellátását célszerű végezni. Részben folytatódik a sorok tápanyag feltöltése, illetve az éves növekedés tápanyagellátása.

 

A tápoldatozás jelentősége különösen a kis gyökérzetű intenzív ültetvényekben megnőtt. Még inkább szükség lehet a tápoldatos kijuttatásra gyepesített állományokban, ahol a szilárd kijuttatású műtrágyák bedolgozása nem lehetséges.

A fák átlagos vízfogyasztása alapján tervezhető a kiegészítő öntözővíz mennyisége: 1. évben 1-2 l/nap, 2. évben 2-8 l/nap, 3-4. évben 4-10 l/nap.

 

Nem termő gyümölcsösök lombtrágyázása

 

A tápanyagellátás kiegészítésének jó lehetőségét adja a növényvédelemmel egy menetben 7-10 naponként folyamatosan végezhető lombtrágyázás.  A tápelem hiányok megelőzésében segítő teljes mikroelem sorokat tartalmazó kiegészítés az élettani folyamatok serkentésével hozzájárul a növény stressz tűrésének javításához is. Bár az ültetvényekre fiatal korukban inkább az erőteljes, buja növekedés a jellemző, a lombtrágyázással nem célunk még ennek a fokozása. Sokkal inkább a megfelelő gyökérfejlődés stimulálása, a vesszőbeérés javítása és a későbbiekben a minél jobb termőrügy-berakódás a kezelések célja. Mivel a rosszul kezelt fiatal növények az erőteljes fejlődés miatt laza szövetállománnyal rendelkeznek egy keményebb tél fagykárt okozhat, és a korona kialakítása  emiatt késhet.

 

A lombtrágyázás céljainak, hatásának, jelentőségének összefoglalása:

  • Általános kondicionálásra, vesszőbeérés javítására és fagytűrés javítására a Rosasol, komplett tápelem sorokat tartalmazó és Fosfitex biológiailag aktív lombtrágyák javasoltak.
  • Egyedi mikroelem pótlásra is szükség lehet, amennyiben azonosított, azonosítható a mikroelem hiánytünet.
  • Fiatal, laza szövetállományú növényeket a gombás betegségek is könnyebben megbetegíthetik, másrészt a növényvédő szerek teljes töménységgel alkalmazva perzseléseket okozhatnak. A Fosfitex segít a növény immunrendszerét aktiválni, ezáltal a betegségeket leküzdeni, valamint serkentő és erősítő hatása révén a növényvédő szerek hatását fokozza. Az ültetvények túlzott növekedést csökkenti, és segít megelőzni a betegségeket. Magas foszfortartalmánál fogva segíti az erős, gazdag elágazódású hajtás és gyökérrendszer kialakítását is.

 

Nem termő gyümölcsösök komplett lomtrágyázása 7-10 naponként

Fejlődési időszak

Lombtrágya

%

Adagja;kg, l/ha

Megjegyzés

Lobosodás kezdetétől

Fosfitex Zn/Mn

vagy Gyökér

0,4-0,5

0,6-0,7

3,0       

 4,0

Gyökérképződés serkentésére

Intenzív növekedés alatt

Rosasol 30-10-10

0,5-0,6

2,0-3,3

Növekedés serkentésére

Rosasol 23-7-23

0,8-1,0

3,0

Kondíció javításra

Fofitex Mg

0,5-0,7

 

Sárgulás kezelés és megelőzés

augusztus elejétől

Rosasol 3-5-40

0,8-1,0

4-5

Vesszőbeérés, fagytűrés javítás

 

A permetlé készítésekor a műtrágyákat mindig utoljára és feloldva keverjük be. A keverési próba elvégzését minden új összetétel készítésénél javasoljuk.

A nem termő ültetvényekben a növények célzott ellátására kell törekedni. Ebben az időszakban sorkezelést kell alkalmazni minden szilárd, illetve tápoldatos kijuttatásnál. A lombtrágyázás jelentősége nagyon nagy a fiatal növényeknél. A közvetlen ellátás, a lomb erősítésének a minél zavartalanabb fejlődés szempontjából óriási jelentősége van. A kisebb, még fejletlenebb gyökérzet bármilyen  tápanyag felvételi zavarát sokkal jobban megsínyli egy fiatal növény, melyet a lombtrágyázással megelőzhetünk, kezelhetünk.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Alapismeretek

Feltöltés alatt!