Köszméte

Köszméte

A bogyósok között népszerű gyümölcs termesztése mára erősen visszaesett. Nagyon jellegzatzes ízű, házikerti termesztésben széles körben elterjedt, nagyon sok néven ismert. Egres, piszke, büszke, pöszmétének is nevezik és szósznak, levesnek és befőttnek egyaránt népszerű, valamint üdítőitalt készítenek belőle. Üzemi termesztése a nyolcvanas években volt csúcspontján, és termésmenynisége hasonló volt a málna és ribiszkékéhez. Ma a negyedét sem éri el az azóta ugyancsak megfelelződött másik bogyósokénak.

Táplálkozási értékét tekintve egy csekély energiatartalmú, vitamin és ásványi anyagban gazdag gyümölcs. A-, B1-, B2- és C-vitamin mellett értékes pektin, szerves savak, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz. Fehérjéből 0,6, szénhidrátból 8,0 és rotanyagokból 3,5 g/100 g a termés tartalma. B1-vitaminból igen magas, 150 mikrrogramm, B2- vitaminból 50 mikrogamm, folsavból 0,5, biotinból 1,2 mikrogamm/100 g-ot tartalmaz.

C- vitaminból 30-50 mg, niacinból 0,2 mg, pantotéánsavból 0,23, E-vitaminból 1,0 mg és karotinból 0,2 mg//100g tartalma is magas. Asványi elemek közül a kálium, kalcium, foszfor és nyomelem tartalma jelentős. Káliumból 183 mg, kalciumból 36 mg, magnéziumból 15 mg, foszforból 40 mg, nátriumból 6 mg van 100 g termésben. mikroeleme közül a vasból 0,2-0,9 mg és cinkből 0,05 mg-ot tartalmaz 100 g termés.

Emésztést segítő hatása miatt lett a húsételek jellegzetes körete. Természetgyógyászatban elsősorban lázas, gyulladásos betegségek esetén javasolják szörpjének fogyasztását.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyag igénye a terméssel kivont tápelemek mennyisége bogyósokéhoz hasonló. Fajlagos tápanyag igényként egy tonna termés előállításához 6kg N, 3 kg P2O5 és 7-8 kg K2O hatóanyaggal számolhatunk átlagos körülmények között.

Tápanyagellátása a fás szárú bogyósokhoz hasonlóan szilárd kijuttatással vagy tápoldatozással is elvégezhető. Termesztési biztonsághoz, megfelelő mennyiségű és minőségű terméshez szakszerű fenntartó trágyázásra van szükség.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!