Ribiszke

Ribiszke

A fekte-, piros- és fehérribiszke fajtákat foglalja magába. A nagy biológiai értékű gyümölcsök üzemi termesztése csak 50-60 éve indult meg, melynek fellendülését a gépi betakarítás terjedése segített. Kereslete és piaci helyzete nem kiegyenlített, a termesztés visszaesése jellemző. Korábban a piros és fekete ribiszke volt termesztésben, melyből a piros területe volt kétharmad aránnyal döntő. Napjainkra közel azonos a fekete és a piros-fehér fajták területe, melyeket körülbelül 1000 ha jellemez. A feketéé valamivel kevesebb a piros fajtáké pedig magasabb mitegy 10 %-kal.

Táplálkozási értékük miatt kedvelt gyümölcsök, melyek termése ásaványi sókban, vitaminokban, aroma és ízanyagokban gazdag.

A fekete ribiszke kiemelkedően magas kálium, 300 mg/100g feletti, C-vitamin, 170 mg/100 g feletti tartalma melelt kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, értékes színanyagokat, szerves savakat tartalmaz jelentős mennyiségben. Fehérjéből0,6g, szénhidrátból 7 g és rostból 7 g /100 gtermés jellemző. Ásványi anyag ai között a kálium 187 mg, foszfor 35 mg, magnézium 17 mg, nátrium 8 mg, kalcium 40 és vas 4,5 mg van 100 g termésben.Vitaminokból az említett magas C-viamin tartalom melett E-vitaminból 1,0 mg, B6 vitaminból 0,02, niacinból 0,3 mgés karotinból 0,1 mg van 100 g termésében.

A piros ribiszke beltartalom összetételében a fehérje 0,7 g, szénhidrát 9,5 g és 7-8 g rost 100 g termésben. Ásvány ianyagokból 316 mg kálium, 3 mg nátrium, 35 mg foszfor, 10 mg magnézium, valamint mikroelemekből 4,5 mg vas, 0,02 mg réz, 0,03 cink és 0,06 mg mangán van 100 g gtermésben. Vitaminok között 0,2 mg E- vitamin, 0,04 mg karotin, 0,02 mg biotin és 30 mg C-vitamin van 100 g termésében, valamint B1 vitaminból 40, B2 vitaminból 30, biotinból pedig 4,2 mikrogramm 100 g termés tartalma.

Elsősorban feldolgozott formában, gyümölcslé, gyümölcsízek, cukrászipari termékek, és hűtőipari alapanyagnak használjuk.A ribiszke általában hűvösebb klímát kedvel. A piros ribiszke ellenálló képessége jobb, terméseredmény valamivel nagyobb, ami korábbi vezető szerepének is indítéka volt. Az igényesebb fekete riszke rosszabbul viseli a kánikulát, de nagyobb a mésztűrése. Termése is elfogadható megfelelő körülményel között, ezért a telepítés helyének megválasztása lényeges. A fekete ribiszke talajigénye is erősebb a pirosénál.

Vízigény szempontjából a mérsékeltebb klímájú országrészek 600 mm csapadékmennyisége megfelelő is lehetne, de a terésérés alatti szárazság termésmennyiséget csökkentő tényezővé válik.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A ribizke ütemi termesztésében a megbízható terméseredmény, a minőségi értékek elérése, a gazdasásos termesztés szakszerű tápanyagellátást igényel. Évelő növényként az ültetvény egészségi állapotát, általános kondícióját meghatározó tápanyagellátás szerepe túlmutat az adott év terméseredményénél. Az ültetvénynek éveken keresztül megbízható működése jelent valóban gazdaságos termesztési feltételt, illetve alapot.

A két ribiszke faj eltérő igényét célszerű a tápanyagellátás során figyelembe venni. A tápanyag ellátás különbségeit természetesen a talajtípus, illetve az ellátottságot figyelembe véve alkalmazzuk. A komplett tápanyag technológiát a termesztési technológia általános szintjével összhangban célszerű kialakítani.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!