Cseresznye

Cseresznye

A cseresznye népszerű gyümölcsünk, de jelentősége a kisebbek közé tartozik. Termőterülete 2000 ha alatt van és telepítési aránya is kicsi. Termékeny, de igényes gyümölcsfaj. Termesztésének területe sokkal marad el a meggy mögött, tizedét sem éri el. Megújítása, az intenzívnek mondható ültetvények aránya alacsony. Friss fogyasztás és ipari feldolgozása mellett friss exportja jelentősebb egyes években.

Táplálkozási értéke a magas kálium tartalma, B1 vitamin forrás, de egyéb ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Fehérje tartalma 0,8 g, szénhidrát 14 g, szénhidrát pedig 2 g 100 g termésben. Ásvány anyagokból 174 mg kálium, 16 mg kalcium, 8 mg nátrium, 16 mg magnézium, 20 mg foszfor van 100 gramm termésben. Mikroelemekből 0,3 mg vas, 0,04 mg réz, 0,11 mg cink és 0,06 mg mangánt tartalmaz 100 gramm termés.

C-vitamin tartalma 7-8 mg/100 g, B1 vitaminból pedig 50, B2 vitaminból 20, folsavból 5,3 biotinból 0,9 mikrogamm/100 g tartalom az elfogadott mennyiség.

A természetgyógyászatban mint vértisztítót, a hormonháztartás egyensúlyát javító, izületi gyulladásra jó csökkentő hatású táplálékot ajánlják.

Termesztési kockázatát elsősorban a fagyérzékenység jelenti. Normál körülmények között a téli fagyállósága jó, azonban a mély nyugalom fázisa rövidebb, ezért a tavaszi fagyok már gyakran okoznak komoly kárt a fákban. A későtavaszi fagyok virágzáskor okoznak számottevő termésveszteséget.

Koraisága miatt az első gyümölcsök között van a téli időszak után ami miatt népszerűsége is megalapozott.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Fajlagos tápanyagigénye nem kiemelkedő. Jellemzően kálium igényes, 2,6 kg N, 1 kg P2O5 és 4,4 kg K2O hatóanyagot igényel egy tonna termés neveléséhez átlagosan. Érzékeny a kalcium ellátásra, de magasabb mésztartalom esetén sajmeggy alanyt célszerű választani. A klorózis érzékenysége miatt atápanyagellátás és talajszerkezet egyaránt fontos, melyet a telepítése előtti helyes talajminősítéssel kell megelőzni.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!