Kajszibarack

Kajszibarack

A csonthéjasok között igen jelentős helyet betöltő gyümölcsfaj. Termesztésének területe 5000 ha felett van. Nagyüzemi és házikerti termesztése is jelentős. 3000 ha hagyományos termesztésben van. Az öntözött terület 500 ha feletti és döntően csepegtetett. A termesztett terület valamivel több mint fele jól karbantartott, magfelelően ápolt.

Friss fogyasztásra termesztett, nagy gyümölcsű fajtái egyre jobban terjednek. Meghatározó termesztési körzetei a legnagyobb termőterülettel az Észak-Alföld, (~2000 ha), majd Dél-Alföld és Dél-Dunántúl.

Hagyományos felhasználása a gyümölcsíz, lekvárkészítés alapanyagaként, de a hungarikumnak elfogadott barackpálinkának is jelentős mennyiséget használnak fel. Ivóléként, aszalványként és kisebb mértékben mélyhűtött gyümölcsként is megtaláljuk a kereskedelemben.

Táplálkozási értéke gazdag összetevői miatt nagy. Fehérjéből 0,9 g, szénhidrátból 10,2 g rostanyagból 3,6 g van 100 g termésben. Ásványi anyagok közül 2226 g kálium, 14 g kalcium, 14 g magnézium, 20 g foszfor, 6 g nátrium van. mikroelem tartalma 0,3 mg vas, 0,16 mg cink, 0,09 mg mangán és 0,03 réz 100 g termésben. Vitamintartalma 10 mg C-vitamin, 1,8 mg karotin, 0,5 mg E-vitamin, 0,06 mg B6 vitamin, 0,4 mg niacin. Biotinból 1,7, B1 vitaminból 20, B2 vitaminból 30, folsavból 33 mikrogramm van 100g termésben.

Termesztése a hagyományos művelési módokról az intenzív telepítési és művelés felé mozdul el, de jelenleg a hagyományos mód jellemző. Az új telepítések az Észak-Alföldön legjelentősebbek. Az ültetvényeknek csak fele-60 %-a mondható jó állapotúnak, megfelelően gondozottnak. Nagyon alacsony az öntözött terület nagysága.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyagigénye a csonthéjasokhoz hasonlóan nagy, a gyümölcsfajok közül a kajszi reagál legjobban a kálium túlsúlyos műtrágyázásra. Megfelelő káliumellátottság esetén fája életerősebb, bőségesen virágzik és a terméshozama nagyobb.

A kajszi magas kálium igényét különösen laza, kálium szegény talajokon kell fokozott mértékben figyelembe venni. A növekvő kálium adagokhoz arányosan kell a N mennyiségét is emelni, hogy az 1:1,5 N/K arány meglegyen. Mészkedvelő növény, melynek kémhatás (pH) határértékei 6,2 - 8,2 között, optimuma a közömbös, gyengén savanyú 6,5-7,0 pH érték.

Tápanyagellátása a gyümölcsösökben általában alkalmazott technológiával történhet.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!