Meggy

Meggy

A csonthéjasok között legnagyobb területen termesztett, népszerű gyümölcsfaj. Az alma után második az árutermelő gyümölcsök között 10.000-12000 ha feletti termőterületével. Az utóbbi évek telepítési kedve után a terület fel nagyságrendben 10 év körüli és a korszerű ültetvények aránya is jobb más gyümölcsökénél, ugyanakkor az átlagos ültetvény ápoltság, állapot és termesztési intenzitás igen alacsony fokú. A 2000-es években a termés mennyisége 40 és 80 ezer tonna között mozgott és évrő évre ige nagy különbségek jellemzők. Ennek nagyon kedvezőtlen a hatásaa a piaci folyamatokra is, hiszen az ár hasonlóan ingadozik a kiszámíthatatlan kínálat miatt. A keresleti időszakban irreálisan maga árak után gyakran már a puszta eladás is gondot jelent.

Sok a fiatal, új fajtákkal teepített, korszerűnek mondható öntözött ültetvény is a Duna-Tisza közén és az Észak-Keleti országrészben. Friss fogyasztása, friss exportja mellet konzervipari feldolgozása jelentősebb. Befőtt és lekvárként is nagyon népszerű. Kisebb mennyiséget főzéshez is felhasználunk gyümölcsleves és szósz készítésre, illetve a hűtőipar is felvásárlója.

Táplálkozási jelentősége íz és zamat, valamint vitamin és ásványi anyagaiban rejlik. Több vitamin forrása (A-, B- és C-vitamin is) és magas a kálium, foszfor és kalcium tartalma. Jellemző beltartalmi értékei közöt a fehérje 0,8 g, szénhidrát 9-11 g és rost tartalom 2-4 g/100 g termés. Ásványi anyagok között a káliumból 172 mg, kalciumból 23-31 mg, nátriumból 2-5 mg, magnéziumból 15 mg, foszforból pedi 50 mg van 100 g termésében. Mikroelemekből 0,6 mg vas, 0,06 mg réz, 0,14 mg cink és 0,05 mg mangán jellemző 100 g termésben.

Viataminjaiból karotin 0,3 mg, B6 vitamin 0,05, niacin 0,3 mg és C-vitamin 10 mg 100 g termésben. Biotinból 0,8, B1 vitaminból 50, B2 vitaminból 20 mikrogramm van 100 g termésben.

A cseresznyéhez hasonló vértisztító és emésztést segítő hatását emeleik ki a természetgyógyászatban és a veseműködés serkentésével dícsérik. Szeléb tartalma és B vitaminjai az emésztésben hasznosak, illetve az idegműködésben és hormonelégtelenségre jó hatásúak. Jó vízhajtó hatásúnak tartják.

Üzemi termesztésében jelentős változást hozott a gépi betakarítás terjedése. A felhasznállás is az ipari feldolgozás irányába mozdult el.

Igényei nem kiemelkedők. Az átlagos adottságú, mélyebb rétegű, 1 % körüli humusztartalmú, szellőzött talajon termeszthető. Téli fagytűrése jó és virágzáskor is elvisel gyenge fagyot. Vízigénye közepes, de intenzív termesztésben a tenyészidőszak vízellátását öntözéssel ki kell egészíteni. Mészigénye kisebb a csonthéjasokénál, de a közepes mésztartalomig nem érzékeny a mészre. Alkalmazkodó képessége ssajmeggy alanyon jobb.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Fajlagos tápanyagigénye kálium túlsúlyos. A korszerű szaktanácsadás alapjául szolgáló adatai szerint egy tonna gyümölcs felneveléséhez 2,6 kg N, 1 kg P2O5 és 4,5 kg K2O hatóanyaggal kell számolnunk átlagos körülmények között.

A meggy ellátásánál a nitrogén trágyázás szakszerűségét ki kell emelni. A levélellátottságon túl a hajtásnövekedés mértéke is támpont a nitrogén ellátás megítéléséhez. A termő fákon átlagosan 50 cm körüli éves növekedés kívánatos. Erősebb vegetációnálés csökkenteni kell a nitrogén adagot, illetve a kálium mennyiségével kell megfelelő harmóniát kialakítani.

A tápanyagellátás kivitelezése szilárd kijuttatással, vagy tápoldatozással a szokásos módon történhet.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!