Dohány

Dohány

A dohány termesztése hagyományos térségi kultúraként terjedt el. Jelentős kézimunka igénye miatt a pénzes növények közé tartozik. Jellemzően a kisebb gazdasági területeken termesztik, de nagyobb üzemi területeken is terejed a termesztése. Integrált növény a dohánytermékekre vonatkozó előírások, a zárt felhasználási lehetőségek miatt. Az integrációkban szakmai és anyagi segítséggel is számolhatnak a termelők. A dohánytermékek fogyasztásának, kereskedelmének átalakulása miatt a termőterület jelentősen csökkent.

A dohány ma jórészt intenzíven termesztett szántóföldi kultúra. Teljes területén palántáról ültetett, és nagyrészt öntözött termesztésben van. A palánták nevelése a legmagasabb ketegóriát jelentő hidrokultúrás úsztatott technológiával történik. Növényvédelme is intenzív, rovar, vírus és gombakárosítók elleni védelemre is szükség van a levéltermés biztonságának érdekében.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Általános jellemzők

A dohány a szántóföldi növények között ritkább klórérzékeny növény, melynek tápanyagigénye nagy.

A dohány tápanyag utánpótlásának fő követelményei:

  • klórmentes, magas kálium ellátás a teljes tenyészidőben
  • harmonikus, könnyen felvehető tápelemek, foszfor főként a gyökerezéskor, folyamatosan magas kálium ellátás főként a levelek érésének kezdetétől
  • egyenletes, harmonikusan alacsony nitrogén ellátás a növekedési szakaszban

A különböző típusú fajták tápanyag igénye jelentősen eltér. A nemzetközi szakirodalom és gyakorlat a hazai Virginia típusokra hasonló N, P, de alacsonyabb kálium ellátást, a Burley típusoknál lényegesen magasabb nitrogén szintet javasol, illetve alkalmaz. A táblázat alacsonyabb értékei jellemzők a hazai gyakorlatra, a magasabbakat az USA technológiában alkalmazzák.

Dohánytípusok műtrágya hatóanyag átlagos szükséglete 2-3 t/ha terméshez

Fajtacsoport

Műtrágya hatóanyag szükséglet; kg/ha *

N/K arány

N

P2O5

K2O

Mg

Fe

Mn

Cu

B

Virginia

40-80

70

180-250

35

n.a.

0,8

0,04

0,08

1 : 3,0-6,0

Burley

80-150

60-160

220-330

11

0,9

0,2

0,07

0,09

1 : 1,5-3,0

* Megjegyzés: közepes ellátottságú talajon, korrekciók nélkül.

A tápanyagellátás kritikus pontjai

A dohány minőségének biztosításához, a kezdeti fejlődési szakaszban magasabb nitrogén és mikroelem igényét, egyenletes foszfor felvételét, valamint intenzíven növekvő nagy kálium igényét kell kielégíteni. A megosztott kezeléseket a nemzetközi gyakorlatban elsősorban a nitrogén, de kálium esetében is általánosan alkalmazzák a laza talajokon.

A klór minőségrontó hatása miatt csak szulfát alapú műtrágyák javasolhatók, ugyanis a vágat égőképességét rontja klór.

Öntözött kultúrában a tápanyag felvétel intenzív, ezért jól felvehető formákat kell használni. A nitrogén késői adagolása vagy lebomlása jelentős minőségromlást okoz, a túlzott mértékű alaptrágyázás lassítja a gyökérképződést. Megosztott kezeléssel megfelelően és jól szabályozható az ellátás.

A komplett Rosier technológia előnyei

  • erős gyökerezés, gyors indulás, jobb állomány beállás
  • dinamikus fejlődés, ellenállóbb növényzet
  • jó levélméret és érésütem, jobb kihozatal magasabb minőségből
  • kedvezőbb beltartalmi mutatók

Rosafert 5-12-24 indítás: biztosítja a könnyen felvehető foszfor mennyiséget és makroelemeket (N, P, K, Mg), a kritikus mikroelemeket a fejlődés első szakaszában. A dohánytermő területek talajvizsgálati eredményeinek ismeretében alaptrágyázáskor általában csak káliumszulfát kiegészítésre lehet szükség.

Rosafert 5-12-24 fejtrágyázás: az intenzív növekedés magasabb tápanyag igényét, valamint a később ugrásszerűen emelkedő káliumigény kielégítését, ezzel együtt a minőség biztosítását szolgálja. Időzítése és öntözés, eső előtti kijuttatása az időbeni felvétel miatt fontos! Homokon a megosztott kezelés biztonságosabb és irányított ellátást jelent.

Rosasol komplett lombtrágyázás: mikroelem hiányok megelőzése, a növény kondicionálása, valamint a minőség javításában nyújt segítséget.

Úsztatott palántanevelés tápanyagellátása

A palánta nevelése az utóbbi évek során csak hidrokultúrás technológiával történik. Az új módszer biztonságos, jó minőségű, korábbi és intenzívebb termesztés alapját adja. A palántanevelési technológiája tehát alapjaiban megváltozott.

A medencék feltöltése növényvédő szerek bekeveréssel történik. A felmelegedés után ráhelyezett tálcákban kezdődik a csírázás, majd a vízminőség szerint pontosan összeállított receptnek megfelelő tápoldat elkészítése a feloldott műtrágyák és sav hozzáadásával állítjuk be a kívánt EC, pH értékeket.

A tápoldat fogyásának megfelelően biztosítandó a megfelelő EC fenntartása a komplett műtrágya adagolással. A negyedik héten kell a tápoldat összetételét laboratóriumban ellenőrizni, mert a több éves tapasztalat, hogy nagyon jelentős változások adódhatnak. Az eredmény alapján kell a hiányzó tápelemeket feltölteni, illetve az intenzív növekedésnek megfelelően korrigálni az összetételt.

Úsztatott palántanevelés tápanyagellátása vízminőség függvényében

Kezelés időszaka

Ellátás célja

Műtrágya

Adagja, g/m3

Megjegyzés

Tápanyag feltöltés a csírázás után

Komplett ellátás

Rosasol 12-6-36

Kalcium-nitrát

Keserűsó

Kálium-szulfát

Ammónium-nitrát

Salétromsav (60%)

450-650

100-450

20-100

20-80

20-80

0,05-0,4

1,7-2,2 EC

5. héttől

korrekció

Szükség szerint

szükség szerint

2,0- 2,2 EC

Öntözött dohány komplex Rosier tápanyagellátása

A különböző fajták tápanyagellátását alapvetően a talaj tulajdonságok figyelembe vételével szervezzük. Az ellátottságnál jelentkező hiányt az alaptrágyázáskor pótoljuk. A fejtrágyázás lényege a megosztott kezelések folyamatos és irányított ellátás előnyének biztosítása. Kiemelendő a nitrogén ellátás kontrollja a minőség védelme miatt. Megfelelő kálium háttér nélkül már kisebb nitrogén adag is károsan befolyásolja a levelek színeződését, érését ez által a minőségét.

Intenzív dohány komplett tápanyagellátása átlagos körülmények között homoktalajon

Kezelés időszaka

Kezelés módja

Műtrágya neve

Adagja

Ültetés előtt

alaptrágya, bedolgozva

Rosafert 5-12-24

+ Kálium-szulfát

250-400 kg/ha *

200-300 kg/ha *

Ültetéskor

starter beöntözés

Rosasol 15-30-15

0,2 %

Kiültetés után

lomtrágyázás

Rosasol 24-8-17 Me

0,5-0,6 %

20 cm állományban

fejtrágyázás

Rosafert 5-12-24

250-300 kg/ha

lombtrágyázás

Rosasol 23-7-23 Me

0,5-0,7 % ismételve

Virágzáskor kezdve

lombtrágyázás

Rosasol 12-6-36 Me

0,7-1,0 % ismételve

Megjegyzés: A talaj ellátottságának megfelelően az ültetés előtti adagot módosítjuk.

A fejtrágyázást sekély bedolgozással öntözés előtt kell elvégezni, hogy a műtrágya oldódását és gyökerekhez jutását biztosítsuk. Időpontja az ültetés után 3-8 héttel. A nem megfelelő időben adott fejtrágya és a talaj nitrogén szolgáltatása együtt már minőségi problémákat okozhat!

Adagját, illetve összetételét az alaptrágyázás és az összes tápanyag igény függvényében határozzuk meg, figyelembe véve az állomány adott helyzetét, állapotát is. Virginia típusoknál fejtrágyázáskor nitrogénből 15-25 kg/ha, Burlynél 40-50 kg/ha adag javasolható, elsősorban homoktalajokon.

A lombtrágyázással nagyon jól kiegészíthető a tápanyag ellátás. A kiültetéskori kezelés a még nem működő gyökérzet stressz helyzetét oldja. A későbbi Rosasol mikroelemes komplett kezelések a tápanyag kiegészítés és a növény irányítása miatt egyformán jelentős hatásúak a jobb ellenálló képesség, valamint a stressztűrés javításával.

A korszerű, komplett dohány tápanyag ellátási technológia fejlesztésében a személyes együttműködés 1994 óta folyamatos a dohánytermesztés szakembereivel. A jelenlegi technológiát tehát több éves, a vezető dohánytermesztőkkel közösen végzett komplett tápanyag ellátási vizsgálatok tapasztalataira alapozva javasoljuk.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Alapismeretek

Feltöltés alatt!