Kukorica

Kukorica

A kukorica a világ minden táján termesztett és meghatározó gazdasági növény. A fejlett országokban zömében takarmányként hasznosul, de számtalan területen növekszik az élelmiszeripari felhasználása is. Egyes országokban, földrajzi térségekben ma is meghatározó az élelmezési jelentősége. A hagyományos fajtákat fokozatosan leváltották a termesztésben a jóval nagyobb teljesítményre képes hibridek, illetve megjelentek a különböző termesztési célból génmódosított fajták is.

A kukorica termesztésére is jellemző a nagyüzemi technológiák térnyerése. A gazdaságos termesztés követelményeinek, a gépesítés műszaki megoldásainak terjedésével kialakult a iparszerű temesztés, az amarikai kontinesen azon belül is az iparszerű monokultúrás termesztés. Magyrországon a termőterülete viszonylag állandónak tekinthető. A vetéstesterülete az őszi búzáéhoz hasonlóan valamival 1 millió ha feletti. Terméseredménye pedig 4-5 millió tonna körül lakul, viszonylag nagy szórással az egyes évjratok között.

A fejlődés azt eredményezte, hogy a termesztési ráfordítások többszöröződtek és a termésátlagok is folyamatosan emelkedtek. A néhány tonnás hektáronkénti termésről a mai üzemi terméscsúcsok már jóval 10 t/ha felettiek. Az is igaz, hogy intenzív termesztésben a gazdaságossági küszöb is 6 t/ha, vagy a fölötti termésszintre tehető.

Az utóbi időben az ipari felhasználás, azon belül is az alternatív energia területén történtek jelentős változások. A biogáz és bioetanol előállításra napjainkban már jelentős mennyiség kerül.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Az üzemi kukoricatermesztés tápanyagellátásban is magas szintet követel. Az intenzív termesztésben a kukorica tápanyagigényes és a termesztési körülményekre is igényes növény. Nem csak a tápanyag ellátottság, de a talajállapot, a talajelőkészítés, a vízgazdálkodás is termést meghatározó tényező. Az aszályos időszakokban még a jobb minőségű talajon is szükség van öntözésre.

A szakszerű tápanyagellátás a kukorica számára is csak okszerű, vizsgálatokra alapozott lehet. A tápanyag kijuttatásában meghatározó szerepe van a műtrágyáknak. A megosztott kijuttatással a környezetet kímélően, kisebb veszteséggel, hatékonyabban oldható meg az ellátás. A talaj típusa, a tápelemek szintje a tápanyag szükségletet és a kijuttatás lehetőségeit is befolyásolja.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!