Őszi árpa

Őszi árpa

Az őszi árpa az őszi kalászosok hagyományos képviselője. Elsősorban takarmányként használják fel termését. Emberi fogyasztásra felhasznált árpagyöngy mennyisége minimális. Szalmája kiváló minőségű alaomszalma.

Általában széles határok között termeszthető, de az elvárható termésamennyiség is jelentősen eltér. Termőterülete 200 ezer ha alat van. 2012-ben 180 ezer ha vetésterülettel a szántóföldi növények között a második sorban volt az ennél kisebb vetésterületű repce, lucerna és mintegy fele területű tavaszi árpával.

Termesztése a gépesített kalászos technológiával történik nagy felületen intenzív körülmények között igen magas, 8 t/ha körüli terméseredménnyel.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Az ősz árpa tápanyagigénye az őszi búzáétól elsősorban a tápelem arányokban tér el, jóval nagyobb kálium igénye miatt. Termőhelyek között is kerülni kell az üde, nagy nitrogén szolgáltató talajokat, ahol a túl buja fejlődés miatt a termés menynisége és minősége is kockázatos.

Általános tápanyagigénye 25-27 kg/t nitrogén, 10-12 kg/t foszfor (P2O5) és 26-28 kg/t kálium (K2O) hatóanyag közepes ellátottságú talajon. Ellátásánál fontos szempont hogy a nitrogén hasznosítása jobbaz őszi búzáénál, ezért a nitrogén adagolására jobban oda kell figyelni.

Az őszi alaptrágyázással a nitrogén kisebb részét juttatjuk ki, majd a tavaszi fejtrágyázást a bokrosodás körül célszerűen egy menetben, a túlzott növekedéssel megdőlést elkerülő mennyiséggel egy menetben végezzük el.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!