Rozs

Rozs

A rozs világviszonylatban jelentős kenyérgabona, de nálunk erős visszaesés után jelenleg csak 1-1,3 % a részesedése. Vetésterülete a valamikori 600-700 ezer ha-ról a jelenlegi 30-40 ezer ha-ra nagyrészt alacsonyabb hozama miatt esett vissza, mert a jobb termőképességű területekről a búza kiszorította, valamint a tritikálé szintén jelentős területen cserélte le.

A kenyérliszten kívül korpája takarmány. Régen a szalmájának felhasználása is jelentős volt az almozáson túl tetőfedőként, zsuptető szalmaként használták. Zöldtakarmányként mint leggyorsabban hasznosítható zöld is jól hasznosítható és zöldtrágyaként is kitűnő.

Alacsonyabb hőigényű, a téli hideget és aszályt is viszonylag jól tűrő kalászos. Alacsonyabb termőképessége mellett a kalászhányás időszakában termésveszteséggel érzékeny az aszályra.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Jó tápanyag hasznosító, alacsonyabb tápanyagigényű, mint a búza. A gyengébb termőhelyekre kerülése azonban tovább rontja a helyzetét az alacsonyabb hozamok tekintetében.

Tápanyagigénye 1 t szemtermésre vetítve átlagosan N 30 kg, P2O 15 kg, K2O 26 kg, CaO 8 kg, MgO 2 kg.

A tápanyagellátás technológiája jellemzően az őszi teljes foszfor és kálium szükséglet , valamint a nitrogén 40-60%-ának kijuttatása. Majd a tavaszi fejtrágyázással a maradék nitrogén kerül ki általában egy, ritkábban két kezeléssel.

Az istállótrágyázott elővetemény esetén a nitrogén adag 15-20 %-a kerüljön ki ősszel. Szikes talajon pedig a szokásosnál nagyobb adaggal  végezzük az őszi alaptrágyázást és a 70 %-ot juttatunk ki.

Lombtrágyázásra a termesztési gyakorlatban alig kerül sor a költségtakarékosság miatt, pedig a mostohább körülmények miatt az állomány sokkal jobban meghálálná, mint az általában sokkal jobb körülmények között termesztett egyéb gabonaféle.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Alapismeretek

Feltöltés alatt!