Szója

Szója

A szója pillangós takarmánynövényként termesztett növény volt nagyon sokáig. Nagyon értékes összetétele miatt mint takarmány növény és ma korszerű állattenyésztés nem elképzelhető nélküle. Szára is értékes takarmány, ezért szálas és tömegtakarmányként is hasznosítható. Élelmiszerként is fogyaszjuk, olaja kitűnő minőségű étolaj. Hasznosítja még a festékipar, gyógyszeripar és a műanyaggyártás is. Magas ásványi só, vitamin és biológiailag aktív anyagai növelik értékét. Olajtartalma 18 % körüli, melynek 95 %-a étolajként kerül fogyasztásra. Emberi felhasználásra a szójabab 2 % körüli mennyisége kerül. Fogyasztásra kerül szójatejként, tofu, vagy szójasajtként, szójaliszt és szójaszószként, valamint tempehként, ami elsősorban indonéziában nagyon népszerű.

Termesztésének világméretű felfutása beltartalmának köszönhető. Fehérje tartalma nem csak igen magas, 35-40 % miatt, hanem teljes értékűnek tekinthető aminósav összetétele miatt értékes.

Napjainkra a modern, reform, vegetariánus táplálkozás meghatározó és divatos elemévé is vált. Jelentősége nagyságrendben ma is takarmány jellegű, hiszen a magtermés nagy része, a szójaolaj kisajtolása után maradó szójadara alapvető takarmány kiegészítőként értékesül.

A szójabab beltartalmi összetevői 100 g érett nyesr termésben:

30-40 g fehérje, 30-35 g szénhidrát, 20 g zsír, zsírsav, 9 g rost, és 446 kcal energiát hordoz. A zsírsav összetétel nagy része többszörösen telítetlen, melyet egészségesebbnek tartanak. A szénhidrát kegyrésze emészthető cukor, de nem emészthető része az emberi fogyasztásnál nem előnyös. Ásványi anyagai között a kálium 1800 mg, a magnézium és kalcium 280 mg, a foszfor 700 mg. Mikroelemekből 15 mg vas, 5 mg cink található benne. Vitaminok közül 6 mg c-vitamin, 0,9 mg B1, és B2 vitamin, 0,8 mg B5 és E vitamin emelhető ki.

A szójaolaj összetétele 7-10 % linolén-sav, 51 % linol-sav, 23 % olaj-sav, 4 % sztearinsav.

A szója néha már napjaink étkezési "csodaszere", a modern, egészséges, vagy éppen vegetariánus táplálkozás átformálója. Népszerűségét a hirdetet előnyös hatásai alapozták meg, mint: koleszterin csökkentés, kedvező hatás vérkeringésre az erek rugalmasabbá tétele, változáskori panaszok csökkentése, egyes női rákbetegségek megelőző hatása, idegrendszerre kedvező hatása, csontritkulás megelőzése.

Rendkívüli előnyi mellett jól ismert a szója néhány összetevőjének káros egészségügyi megítélése is. Ezeket feldolgozási eljárásokkal igyekeznek csökkenteni, és az erjesztéssel feldolgozott termékek egészségügyi kockázatát már minimálisnak tartják.Vita tárgya a szója egyes összetevőinek egészségügyi hatása. Vannak toxinok, melyek nem kívánatosak. A növényi ösztrogén tartalom, melynek megítélése kettős, mert mint a változó kori tünetek esetleges csökkentője pozítív, fital lányok esetében nagyon nem kívánatos. Problémás a phytic-sav tartalom is, mely az ásványi anyagok erős megkötésével hatrányos. Az erjesztéses feldolgozási eljárásokkal nagyon sok káros hatás csökkenthető, de teljesen meg nem szűntethető.

Sajnos a fehérje tartalom sok esetben okoz allergiás reakciókat. Nagy a világviszonyaltban fele arányt képviselő génmódosított terméssel szembeni ellenállás is. Hazánkban nincs termesztésben és nem is engedélyezett ilyen fajták használata, és ez jelenthet nagy előnyt is számunkra a nemzetközi piacokon.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A szinte egész világon termesztett szója talaj és tápanyagigényes növény. Jó minőségű, mezses talajon termeszthető eredményesen. Hazákban több termőtájon is megtaláljuk kisebb területtel a csernozjom és erdőtalajokon.

Tápanyagigénye a termesztés során egy tonna magtermésre vetítve: 50-70 kg nitrogén, 40-55 kg foszfor(P2O5) és 40-55 kg kálium(K2O) hatóanyag. Termése 3 t/ha körül várható. Országos átlaga 2,5 t/ha körül lehet.

Műtrágyázása a kalasszikusnak is mondható szántóföldi technológiával kivitelezett alap és indító trágyázásból áll. A talaj ellátottsága szerint megállapított hatóanyag mennyiségekből őszi alaptrágyázással juttatjuk ki a foszfor és kálium teljes mennyiségét, valamint a nitrogén felét. talaj típus, stb. függvényében 40-60 %-át. A nitrogén maradék részét a tavaszi magágykészítéskor dolgozzuk be.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!