Fűszerpaprika

Fűszerpaprika

A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye, melyből a legnagyobb mennyiséget használjuk. Hungarikumnak mondjuk a fűszerpaprikát, de az amerikai származású, hazánkban az 1800-as évek második felétől termesztett fűszerpaprikát több országban is jelentős mennyiségben megtaláljuk. Napjainkra az import is megerősödött a világ vezető fűszerpaprika térségeiből, akár az európai, akár ázsiai és Dél-amerikai térségből és mennyisége szinte azonos a kiviteléével. A termesztés részben a fogyasztás csökkenése, de elsősorban a füszerpaprika ágazat megoldatlan problémái miatt az ötödére visszaesett. Az intenzív technológia terjedése, a hideg hajtatás felfutása egyik oldalról pozitív jelenség, de a piacok elvesztése, a világpiaci árviszonyok, illetve hogy a kereskedelem valóban igényli e a magas minőségű őrleményt és milyen mennyiségben, még kérdéses.

A termőterület alakulása az 1900-as években 5000 ha körüli volt, majd a csípősségmentes fajták terjedésével szinte folyamatosan nőtt a területe az 1980-as évek elejéig, 10.000 ha fölé. A csökkenés a 1990 évek elejére már 5000 ha alatti, napjainkra pedig ennek jóval kevesebb mint a fele, 2000 ha körüli területre történt. A betekarított termés a 2000-es évek végére 13-19000 tonna volt. A paprika őrlemény kivitel a csúcsot jelentő 10.000 tonnás mennyiségről 2200 t körüli mennyiségre csökkent.

Táplálkozási értéke a fűszerkénti összhatáson felül gazdag beltartalmából adódik. Színezőanyaga, illetve annak minősége sokáig a magyar paprika értékmérője volt. Több termesztési és fajta tényező rontó hatása után újra termesztésben vannak a csúcsminőségű őrleményt adó fajták.

A csípős fajták kapszaicin tartalmának több kedvező hatást is tulajdonítanak, mint fájdalom csillapítást, megfázásos tünetek enyhítését, influenza megelőző és izzasztó hatást. A vér húgysav tartalmának csökkentésével reuma elleni hatása is van. A kivont kapszaicint egészségügyi célokra, kenőcsök és egyéb lazító, fájdalomcsillapító készítmények hatóanyagaként használjuk.

Jelentősebb ásványi anyagai a kálium 210 mg, foszfor 19 mg, és kalcium10 mg/100g. Fontos az összetevői közül a béta-karotin, színanyagok (flavonoidok) és a-vitamin, valamint igen magas, 190 mg/100 g C-vitamin tartalma.

Termesztésére ma is a külterjes, esetenként öntözött szabadföldi technológia jellemző, de az intenzíven öntözött termesztés területe folyamatosan nő. Eredményes próbálkozások vannak a fóliával takart és csepegtetett szabadföldi technológiával is. Az új fajtákkal a hideg hajtatásban megtöbbszörözött terméseredménnyel egészen új gazdasági viszonyok alakultak ki. Az új, kivételesen jó minőségű őrlemény piacának megteremtése sokat javíthat a jelenlegi fűszerpparika termeszrtési állapoton.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A többségében őrlemény készítésére termelt,biológiailag is érett termés előállításának technológiai részletei különböznek az étkezési paprikánál alkalmazott technológiától. A tápanyagigény tekintetében korábban ismert adatok az extenzív termelés miatt irreálisak voltak. Az intenzív termesztésben elfogadható tápanyag szükséglet 25 t/ha feletti terméshez, szervestrágyázás nélküli területen 150 kg/ha nitrogén, 100 kg/ha foszfor és 190 kg/ha kálium hatóanyag. A tápanyagellátást már megosztott kezeléssel folyamatossá és irányítottá téve célszerű elvégezni.

A hajtatott fűszerpaprika 10 kg/m2 feletti terméséhez természetesen sokkal nagyobb tápanyag mennyiséget és lehetőség szerint tápoldatos ellátást kell biztosítani. A védett körülmények, a lényegesen hosszabb aktív tenyészidő a folyamatos növekedésű fajtákkal új lehetőséget jelent a fűszerpaprika termesztés megújulására.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!