Paradicsom alakú paprika

Paradicsom alakú paprika

A paradicsom alakú paprika az étkezési paprika típusokkal együtt vált ismetté a 19. században. Az utóbbi években emelkedő termőterülete a 2000-es évek végére meghaladta az 1000 ha-t, betakarított termesmennyisége pedig elérte a 20000 tonnát.

A piros, biológiai érettségben szedett pritamin paprika elsősorban főzéshez, illetve püré gyártásban volt jelentős alapanyag. Friss fogysztása, salátakénti alkalmazása az utóbbi években futott fel, de még nem mondható általánosnak, mert a piacon általában csak a nyár végén keresik. A hagyományos szabadföldi termesztés mellet megnőtt a hajtatásból piacra kerülő mennyiség is és ezzel a fogyasztási időszak is jelentősen megnyúlt.

Beltartalmi értéke az étkezési paprikára ismert adatoktól részben eltér a biológiai érés folyamán bekövetkező változások miatt. Az étrendi értékek a biológiai érés során általában kedvezően alakulnak a gazdasági érettség állapotában mértekhez viszonyítva. Fehérjéből 1,0-1,2 g, szénhidrátból 4-5 g és rostanyagokból 2,0-2,2 g van 100 g termésben.

A köztudatban kiemelten kezeljük a paprika C-vitamin tartalmát, melyre a nagyon eltérő adatok találhatók, hiszen a fajtatípus, a betakarítási állapot, a termesztésmód egyaránt jelentősen befolyásolja mennyiségét. Átlagosan 150-250 mg/100 g termés mennyiség elfogadható. Egyéb vitaminokból 50 mikrogramm B1, 30 B2, 1,0 biotin és 13 mikrogramm folsav van 100 g termésben.B6 vitaminból 0,24 mg, karotinból pedig akár 10 mg is van 100 g termésben. A karotin mernnyisége az érett piros termésben hasonló a sárgarépában találhatónak. Fontos szempont a magas C-vitamin tartalom mellett jelenlévő 0,2 mg P vitamin tartalom, mely a C-vitamin biológiai hatását növeli.

Ásványi anyagokból 170-200 mg kálium, 30-50 mg foszfor, 10-14 mg kalcium, 10-16 mg magnézium és 8 mg nátrium van 100 g termésében, illetve a mikroelemek közül 0,3-0,4 mg vas, 0,13 mg cink, 0,07 mg mangás és 0,13 mg réz.

Taermesztése mára jellemzően intenzív körülmények között történik. A palántázott, intenzíven öntözött állományok tápanyagellátása szintén intenzív. A szilárd kijuttatású technológia a felső öntözés mellett kivitelezhető, a fólia takarásos, bakhátas, illetve csepegtetett állományok tápanyagellása tápoldattal történik. A szabályozott tápanyagellátású intenzív állományok termésmennyisége természetesen többszörösen meghaladja a hagyományis termesztésben megszokott 20-30 t/ha, tehát 2-3 kg/m2 mennyiséget hiszen már szabadföldön sem kivételes a 10 kg/m2-es eredmény, melyet természetesen már hibrid fajtákkal érnek el.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A döntően ipari alalpanyagnak termesztett paprikabogyó minősége meghatározó a termesztés szempontjából. Tápanyagellátása a termésérés kezdetéig azonos a fehér étkezési paprikáéval. A terméásérés kezdetére a viológiai érésre jellemző kálium felvétel dinamikus emelkedésének oka a színanyagok és száraz anyag mennyiségének ugrásszerű emelkedése. A gazdasági érettséghez szükséges igényekhez viszonyitva jelentős eltérést veszi figyelembe a speciális tápanyagellátás technológia.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!