Tojásgyümölcs

Tojásgyümölcs

A tojásgyümölcs, lila tök, padlizsán régóta termesztett, de csak választékbővítés szintjéig jutott zöldségnövényünk, igaz fogyasztása talán lassan emelkedik. A piacon kis mennyiségben folyamatosan megtalálható. Szabadföldön és hajtatásban is termesztjük.

Táplálkozási értéke igen jó, figyelemreméltó biológiai értéket képvisel. Harmonikus összetételében az ásványi anyag és vitamin tartalom, például 6 mg/100 g C-vitamin, valamint 0,7-1,0 g rost és 1,1-1,6 g/100 g fehérje találhatók.Energia tartalma alacsony, szénhidrátból 4,8-7,0 g van 100 g termésben. Ásványi anyagok közül 9-22 mg kalcium, 25 mg foszfor, 14-16 mg magnézium és 0,9 mg vas van 100 g termésében.

A C-vitamin mellett 0,08 mg B1 vitamint, 0,07 mg B2 vitamint és 0,7 mg niacint tartalmaz 100 g termés.

Melegkedvelő, kifejezetten fényigényes és vízigényes növény. A termesztés korlátozó tényezője a megfelelő hőmérséklet lehet különösen a hosszú tenyészidejű fajtáknál. A termesztésben nem csak a nappali, az éjszakai lehűlésre ugyanúgy érzékeny.

Termesztéstechnológiája a paradicsomához hasonlítható leginkább. Intenzív termesztésben palántáról, rendszeresen öntözve, illetve tápoldatozással neveljük.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A termőhely talajánál a lazább szerkezetre és mélyebb termőrétegre igényes, ami a rendszeres és intenzív öntözés miatt is fontos szempont. A tömődött, levegőtlen talaj a nehezebb felmelegedés miatt is kerülendő.

Tápanyag igénye a káliumtúlsúlyos, 150-200 kg/ha K2O. Nitrogénből 90-110, majd foszforból 60-70 kg/ha P2O5 hatóanyagot igényel intenzív termesztésben 25-35 t/ha terméshez. savanyú talajon mésztrágyázással kell a mészigényét fedezni, illetve a kémhatás miatt is szükség van a meszezésre. A tápelem arányokkal a növekedési erélytől függően kell figyelmesnek lenni, hogy az egyensúly ne boruljon fel.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Alapismeretek

Feltöltés alatt!