Csemegekukorica

Csemegekukorica

A házikerti termesztésből már az 1930 években jelentős növénnyé lett. Üztemi körülmények között is nagyon jelentős területen termesztett ipari feldolgozású növényünk. A 2000-es évek közepén a betakarított területe meghaladta a 30.000 ha-t, az éves termés felette volt az 500.000 tonnának. Az évtized második felében terület kissé csökkent , de 2007 és 2008-ban a betakarított termés 530.000 t felett volt.

Friss fogyasztásra, mélyhűtéssel tartósításból felhasználva és egyre népszerűbben köretként fogyasztjuk.

Táplálkozási értékét a magas beltartalom, elsősorban fehérje, nyers zsírok, szénhidrát ttartalma adja. Fehérjéből 4,7 g, rostból 8-10 g, szénhidrátból 20-24 g van 100 g termésben, melynek fajtától, valamint az érési folyamat állapotától függően igen eltérő része lehet a cukor és a keményítő. Vtamin tartalma C-vitaminból 7-9,2 mg, B1 vitaminból 0,19 mg, B2 vitaminból 0,12 mg, niacinból (B3 vitamin) 0,12 mg van 100 g termésében. A normál fajták cukortartalma, szacharóz, 2,7-3,0 %-os, de egyes szuper édes fajtáké eléri a 30 %-ot is. Tehát 30 g van 100 g termésben, ugyanakkor keményítő tartalmuk 10 % alatt van.

Termesztése az intenzív technológia irányába mozdult el. A rendszeresen öntözött, tápanyaggal jól ellátott technológi alkalmazásával a termésátlag országosan 15-17 t/ha szinten állandósult. Az intenzív termesztésben nagy ugrást jelentett az elsősorban a koraiság növelésére alkalmazott palántázott termesztés.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyagigényes, nagy zöld tömeget nevel, ezért a fejlődés vegetatív és generatív feltételek egyaránt fontosak a tápanyagellátásnál. A magas cukortartalmú, normál és szuperédes csemegekukorica fajták optimális betakarításának ideje néhány nap, ezért az állomány egyenletes fejlődésének és a koncentrált érésnek kiemelt szerepe van az alkalmazott technológia szempontjából.

A rövid tenyészidejű, 55-75 napos érésidejű fajtáknál különösen nagy kárt okozhat az egyenetlen fejlődésből adódó érés elhúzódás. A gépi betakarítás ugyancsak ezeket a követelményeket jelenti, melyeket csak a megfelelő tápanyag és vízellátással biztosíthatunk.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!