Cékla

Cékla

A gyökérzöldségek között a kisebb vetésterületű fajokhoz tartozik. Legtöbbször savanyúságként felhasznált répatestéért termesztjük. A cékla jelentős része élelmiszer ipari feldolgozásra kerül. A gömbölyű, vagy lapított fajták elterjedtebbek.

Környezeti igénye átlagos, tápanyagigényéből a magas kálium szükséglet emelhető ki, mely alapvető minőséget meghatározó eleme a céklának.

Táplálkozási jelentőségét vitamin, ásványi anyag és cukortartalma adja. B1, B2 C-, és P-vitaminban gazdag. Foszfor és kalcium tartalma kiemelhető, vas és pektin tartalma, valamint magas rosttartalma is növeli értékét. A természetgyógyászatban vérképzés javítójának, vörös festékanyagát a betaint, mint erős antioxidánst a daganatos sejtek szaporodásának gátlójának tartják. Máj és bélbetegségek, valamint őrbetegségek ellen is javasolják.

100 g termésben 1,3 g fehérje, 5,9 g szénhidrát, és 3-4 g rostanyag van. A C-vitaminból 5-13 mg, piridoxinból 0,07 mg, oxálsavból 120 mg van 100 grammban. Ásványi anyagok között a káliumból 260 mg, foszforból 30, magnéziumból 87, kalciumból 35 mg, nátriumból 98 mg van 100 gramm termésben. Mikroelem tartalma vasból 0,6, cinből 0,34, rézből 0,09 és mangánból 0,54 mg 100 gramm termésben. A B1 vitaminból 25, a B2 vitaminból 35 és biotinból 5 mikrogramm található 100 gramm termésben.

Szabadföldi termesztése jellemzően extenzív, vagy intenzív, tehát öntözött technológiával történik.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Megfelelő minőségű terméshez a tápanyagellátásra legigényesebb gyökérzöldség. Fajlagos tápanyagigényét tekintve a leginkább káliumigényes kultúrák közé tartozik. A nitrogén túladagolásra a minőség erős romlásával reagál. Foszforigénye a gyökérzöldségek között a kisebbek közé sorolható. Mangán és mikroelem igénye miatt komplett ellátást célszerű végezni.

Összes fajlagos tápanyagigényét tekintve közepes alatti kategóriába tartozik. Átlagosan 2,5-4 kg nitrogén, 1,5-2,5 kg foszfor és 6-8 kg kálium hatóanyag kell 1 t termés neveléséhez oxidban kifejezve.

A klórt tűrő kategóriába tartozna gyökérzöldségként, de klórt tartalmú műtrágyázása a gumó minőségromlása, gyűrűsödése miatt kerülendő.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!