Sárgarépa

Sárgarépa

A sárgarépa a gyökérzöldségek vezető növénye, 2000 ha körüli üzemi területtel a legnagyobb felületen temesztett növényünk. A 2000-es évek végén 70-80000 tonna termés takarítottak be belőle. Lakossági fogyasztása, ipari feldolgozása is jelentős. Bővül a korábbban nem elterjedt felhasználási formák, mint ivólé, friss saláta alapanyag és párolt köretkénti felhasználása. Jelentős, 16-18000 tonnányi, a saját termelésből történő fogyasztása. Hajtatással és korai termesztésével a friss termés fogyasztásának aránya nőtt. A szabadföldi termesztés jó része tárolásra és ipari feldolgozásra kerül.

Táplálkozási értékét adó össztételében a fehérje1,2 g, szénhidrát 8,1 és rost tartalom 3-3,7 g 100 g termésben. Magas vitamintartalmából kiemelhető 9,3 mg C-vitamin, valamint 9 mg/100 g karotin tartalma. Ásványi elemek között 300 mg feletti kálium, 27-46 mg kalcium, 44-50 mg foszfor, 15-27 mg magnézium és 70-125 mg nátrium tartalom jellemző 100 g termésében. Mikroelemek köözött 0,3 mg vas, 0,04 mg réz, 0,16 mg cink és 0,1 mg mangán van 100 g termésben.

A természetgyógyászet vitamin tartalmának előnyei miatt javasolja fogyasztását. A máj tisztítása, vamint bőr és gyulladásos betegségekre kedvező hatása miatt, de kedvező antoxidáns hatása miatt a daganatos folyamatok megelőzésében is alkalmasnak ítélik.

A termesztés intenzitásának emelkedése a tápanyag utánpótlás fejlesztését is magával hozta. A nagyobb költségek termésbiztonságot igényelnek, a felhasználás minőségi követelményei szigorúak, a gazdaságosság pedig nagyobb hozamokat követel meg stabil minőség mellett.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A sárgarépa a meszes, jó szerkezetű, állandó nedvességtartalmú talajt kedveli. Nagyon fontos az egyenletes víz- és tápanyagellátás, mert sóérzékeny. Bór és kénigényes. A vizsgálatok szerint a szulfát alapú kálium műtrágyázás javítja, növeli a karotin képződést. A tápelemek arányában a petrezselyemnél kicsit magasabb a N és alacsonyabb K-t kell biztosítani. A jó kálium ellátás a gyökérvastagodás kezdetétől meghatározza a termés minőségét, elsősorban színét, szárazanyag tartalmát és ezzel a tárolhatóságot is. De befolyásolja a tárolhatóságot a betegség ellenálláson keresztül is.

A vegetatív túlsúly a kisebb és rosszabb minőség mellet a betegségek miatti nagy veszteségek oka is.

Rosier komplett tápanyagellátás ajánlása

  • Komplex indító kezeléssel a fiatal növények fejlődése gyorsabb, ellenálló képességük jobb
  • A mikroelemes Rosafert kezeléstől jobb kondícióval induló állomány növényvédelmi problémái is jelentősen csökkennek
  • A gyökérfejlődés alatti jól felvehető kálium túlsúlyos Rosafert komplex alap és fejtrágyázás, valamint Rosasol lombtrágyázás magasabb beltartalmi értékeket, jobb színeződést biztosít, jelentősen növeli a termésbiztonságot, tárolhatóságot
  • Az igényt követő tápanyag ellátás az intenzív tárolásra és feldolgozásra termelt gyökérzöldségben a minőség biztosításának alapja

Növényvédelem általános szempontjai

A nagy felületű termesztés elterjedésével, a vetésforgók figyelmen kívül hagyásával mind a kórokozóknak, mind a kártevőknek, de egyes gyomnövényeknek is optimális feltételeket teremtett az ember. A sárgarépa ugyanakkor kis kultúrának számít, ezért a megszigorított, és költségesebb engedélyeztetési eljárások miatt nagyon sok szer nincs engedélyeztetve, vizsgálva, még akkor sem, ha szakmailag indokolt lenne. Gyomirtása a sorozatos szerkivonások miatt, eléggé szegényes, s ez a gomba és rovarölő szerekre is elmondható. Többen használnak benne nem engedélyezett szereket is, s mivel a lombja nem kerül elfogyasztásra, ezért kisebb az esélye, hogy a répatestben nem engedélyezett szermaradékot találnak, de a csomos répánál ez bármikor előfordulhat, s a hatóságnak a termesztés során a területen is van joga ellenőrizni.

Károsítók

teljes képernyőn
vetés előttvetéscsírázáskönyöklésszikleveleselső cakkos levélhárom cakkos levél3-6 cakkos levélgyökér növekedésceruza vastagság20 mm-es állapotgyökér vastagodásbetakarítás előtti állapot
  
  
         
          
       
          
    
            
        
        
        
       
           
          
          
         
Állati károsítóKórokozóGyomnövény
nagy kártételalkalminagy kártételalkalminagy kártételalkalmi