Téli, nyári retek

Téli, nyári retek

A fogyasztható, illetve fogyasztott retek hónapos fajtákon kívül termesztett változatai a téli és nyári retek, és kisebb jelentőségű nyári és őszi retek fajtakör a kisebb jelentőségű gyökérzöldségeket képviseli. Termesztési szempontból a gyökérzöldségek között tárgyaljuk a retkeket, de biológiailag a káposztafélékhez tartoznak. A hónapos retektől abban is különböznek, hogy a fogyasztott része répatest, mely a szik alatti szár és a gyökérből együtt képződik. Tenyészidejük a hónapos retek 30-50 napos tenyészidejével szemben 50 és 110 nap között változik. Friss fogyasztásuk mellett ritkán salátába is kerülnek, illetve egyes fajták hosszabb rövidebb ideig tárolhatók is, így a téli időszakban is fogyasztják azokat.

Táplálkozási értéke elsősorban magas vitamin tartalmából adódik. B1-, B2-, P- és különösen magas, 23 mg/100 g C-vitamin tartalma miatt a téli vitaminellátásban fontos helye van. Harmonikus ásványi anyag tartalma sem hanyagolható el. Fehérjéből 1,2 g, szénhidrátból 2,2 és rostból 1,3 g van 100 g termésben. Ásványi anyagok között magas, 300 mg feletti kálium mellett 18-20 mg foszfor, 21 mg kalcium, 9 mg magnézium, valamint a mikroelemek közül 0,5 mg vas, 0.1 mg réz, 0,07 mg mangán és 0,17 mg cink van 100 g termésében.

A népi és természetgyógyászatban is kiemelt szerepe van mint tisztító zöldségnek.

A hónapos reteknél nagyobb hőigényű, csírázáskor és a gumófejlődés alatt vízigényes. Talajban nem "válogatós", de jó eredményeket a közömbös, gyengén lúgos kémhatású lazább, vagy középkötött talajokon adja. Nagyon fontos az egyenletes víz és N ellátás. Gumóképződéskor legnagyobb a tápanyag és vízigénye.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyagigénye a gyökérzöldségek között a a magasabbak közé tartozik. Viszonylag egyenletes a nitrogén igénye. Viszonylag magas foszfor, és kiemelkedik a kálium igénye. Átlagosan és közepes ellátottságnál 3,5 kg N, 2,5 kg P2O5 és 7 kg K2O kg/t hatóanyag a fajlagos igénye. A helyes nitrogén ellátásra a gyökérzöldségekhez hasonlóan érzékeny. Termése a legmagasabb a különböző retkek között.

Alacsony nitrogén szintnél kicsi a lomb, gyenge a gumófejlődés. Nitrogén túladagolásakor nagy lombja mellett a gumó lassan fejlődik, tárolhatósága romlik. A jó K ellátás a gumóminőséget, a pultállóságot határozza meg. A tárolásra szánt termesztésnél különösen fontos a megfelelő minőség elérése a tárolási veszteségek minimalizálásához.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!