Fokhagyma

Fokhagyma

A hagymafélék között kisebb területen termesztett, de jelentős fűszerzöldségünk. Termőterülete a 2000-es évek végén egyenletesen 650 ha körül volt. A betakarított 4500-5000 t termés a hazai igényt nem fedezi, több országból is érkezik import fokhagyma. Termőtájhoz, Dél-Magyarországhoz, a dél-alföldhöz és a Duna mente térségéhez kötődött a nagyüzemi jellegű termesztése. Házi kertben az egész országban termesztik. A termesztést őszi és tavaszi ültetéssel is végzik.

Elsősorban étel ízesítésre használjuk, de készül belőle savanyúság, lekvár is. Friss fogyasztása is népszerű a természetgyógyászati hatásának köszönhetően. Gerezdesen és zöld tavaszi hagymaként is megtalálható az utóbbi időben a piacokon, zöldségpultokon.

Táplálkozási jelentőségét a fűszerező értéke mellett az allicin nevű illóolajának jelentős baktériumölő hatása is adja. Szárazanyag tartalma 34-36 %. Fehérje tartalma a zöldségek között kiemelkedően magas, 6,8 g, szénhidrát szintén kiemelkedő 26,3 g és rost tartamai jelentős 2,7 g 100 g termésben. Magas C-vitamin, 10-109 mg /100 g termés és B6 vitamin tartalom jellemzi. Élettanilag fontos mikroelemeket, vasat, mangánt, rezet és szelént, valamint ásványi elemeket, káliumot, magnéziumot, és kalciumot is tartalmaz.

A béltisztító hatása több szempontból is hatékony. Vértisztító hatása a koleszterin szint csökkentése miatt jelentős, érelmeszesedést gátló és vérnyomást szabályozó hatását is kiemelik a természetgyógyászatban. Illóolaj tartalma vírus és baktériumfertőzést csökkentő, megelőző tulajdonságot ad a fokhagymának. Germánium hatóanyaga a vérrögképződést csökkenti, a szívet erősíti. Emésztést segítő, vérnyomást csökkentő hatása és érelmeszesedést megelőző hatása miatt széles kőrben népszerű. A fokhagymaolaj étrend kiegészítőként forgalmazott termék. A feldolgozással kellemetlen illatától mentes termékei a fogyasztást erősen fellendítették.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyag igényére elsősorban magas nitrogénigénye jellemző. Foszforigénye is magasabb mint a zöldségfélék átlagos igénye. Fajlagos tápanyagigénye összességében valamivel magasabb a vöröshagymáénál.

Komplett tápanyagellátása a szabadföldi hagymatermesztésben általában alkalmazott technológiával oldható meg. A szakszerű ellátás a beltartalom és tárolhatóság miatt különösen intenzív termesztésében meghatározó tényező. A szakszerű, jó tápanyagellátás az egyre erősödő növény-egészségügyi problémák elkerülésének is alapja.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!