Olajtök

Olajtök

Az olajtök termesztése csak mintegy 80 évre nyúlik vissza. A magas olajtartalmú magja mellett a takarmánynak hasznosított nagy tömegű, magas tápértékű terméshús is fogyasztható, de nagyobb részben takarmányként volt jelentős. A héj nélküli változat megjelenése a termesztést üzemszerűvé tette. A mag kinyerésének és tisztításának gépesítése kiváltotta a kézimunkával végzett feldolgozást.

A tökmag fehérjében, növényi zsírokban és tápanyagban gazdag. Fehérje tartalma 46 g, olajtartalma 40 g víz és illóolaj tartalma 6 g körül van 100 g magban. Az ásványi sók között a foszfor, kálium, kalcium tartalma is magas. Telítetlen zsírsavai koleszterin mentesek és lassítják az érelmeszesedést. Jelentős zsírban oldódó vitamin, A, B,D és kiemelten E-vitamin, tokoferol és szelén tartalma miatt lett népszerű az olaja prosztata betegségek megelőzésében, a húgyhólyag működésében. A súlyos szintre jutó betegség megelőzésére válik a fogyasztása folyamatosan népszerűbbé.

A tökmagolaj 45-53 % zsíralkotót, 32-38 % fehérjét, 3-5 % szénhidrátot és 2-3 % rostanyagot tartalmaz. Zsírsavaiból több mint 80 % a kedvezőbb étrendi hatású telítetlen, és annak nagyobb része, az összes zsírsav tartalom fele többszörösen telítetlen zsírsav. A tokoferolból 650-700 mg/kg mennyiség van a tökmagolajban. A tökmagolaj zsírsav összetétele olajsavra és linolsavra épül, melyek közel 40-40 %-ban alkotják. Palmitinsav 12 %, sztearinsav 7 % körüli és kevés egyéb zsírsav van még benne. A béta-sitosterin az emberben a koleszterin szintet csökkenti.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyag igényét a 0,4-1,2 t/ha tökmag, valamint 40-60 t/ha terméshús előállítására, illetve vegetatív tömegének nevelésére kell kielégíteni.

Termesztési tapasztalatok alapján tápanyagszükséglete hektáronként 60-100 kg N, 60-100 kg P2O5 , 120-180 kg K2O hatóanyag,  a szükséges magnézium, kalcium, kén és mikroelemek kiegészítésével.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!