Kínai kel

Kínai kel

Elsősorban exportra temelt finom káposztaféle, melynek jellemzői inkább saláta félére emlékeztetnek. Könnyen emészthető, változatos módon fogyasztható nagyon magas az ásványi só tartalma, és vitaminban is gazdag. Hajtatásban elterjedtebb, de szabadföldi termesztése is feljövőben van.

Táplálkozási értékét adó beltartalma 1 g fehérje, 2-3 g szénhidrát és 2 g rost 100 g termésben. Ásványi anyagok között 105 mg kalcium 37 mg foszfor és 19 mg magnézium van 100 g termésében. C-vitamin tartalma 28-45 mg/100 g között mozog és sok egyéb létfontosságú vitamint és mikroelemet is tartalmaz.

A termesztésének talán legnagyobb kockázata és jellegzetes hiba a túl hideg miatt bekövetkező magszár képződés megindulása az első évben. Általában a palánta korban érzékenyek egyes fajták a hideghatásra és már 16 oC hőmérsékletnél beindul a generatív fázis, azaz a magképzés, a magszár fejlődése. Más fajták érzékenysége sokkal kisebb, de ezt a fajta választásakor feltétlenül tisztázni kell.

Termesztésének általános feltételei más káposztafélékéhez hasonlóak. Egyszerűsített technológiával és intenzív körülmények között is eredményesen termeszthető a körülmények megfelelő alakításával.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Rövid tenyészidejű, nagy friss tömeget adó növény. Tápanyag és vízigényes. A káposztafélékre jellemző nitrogénigény mellet a jó kálium magnézium és kalcium ellátás is fontos.

A kalciumhiányra a korai hajtatásban különösen érzékeny a hiánytüneteket erősítő körülményektől függően. Magas só tartalom, egyenetlen vízellátás, ingadozó páratartalom esetén súlyos mértékű levélszél barnulás léphet fel, ami közvetlen gazdasági kárt jelent, mert a fejek értékesíthetetlenek. A termesztési körülmények szabályozása mellett a kalciumellátásra az alaptrágyázástól oda kell figyelni. A felvehető alapozó kalcium tartalmat a szükség szerinti mésztrágyázással jó biztosítani, figyelembe véve a talaj kémhatását, illetve a meszező anyag tulajdonságait. A folyamatos ellátáskor a tápelem arányok fenntartására szükséges kalcium mennyiséget célszerű használni a biztonságos ellátás érdekében.

Tápanyag ellátása a szilárd kijuttatású, illetve intenzív tápoldatos technológiával egyaránt biztonságosan megoldható.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!