Köszméte komplett Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A köszméte Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

A köszméte és más bogyósok tápanyag és vízellátása összességében nagyon hasonló. Elsősorban intenzív termesztésben tudunk és kell különbséget tenni a talaj, a terméseredmények függvényében, valamint növény analízis eredményei alapján tápanyag ellátásukban.

Bogyós gyümölcsök tápanyag felvételének összahasonlítása (kg/t termésre)

Növény

Termés;

t/ha

Kivont hatóanyag; kg/ 1t termés

N

P2O5

K2O

Piros ribizli

10-30

6,7

2,6

4,1

Fekete ribizli

3-10

8,6

3,4

4,7

Köszméte*

8-10

52,5*

6,5*

48,3*

Málna, szamóca

5-6

102 kg/ha

62 kg/ha

179 kg/ha

*Megjegyzés: Az 1 ha termés tápanyagtartalma.

A köszméte tápanyagszükséglete hasonló a többi bogyósgyümölcséhez. A köszméte is klór érzékeny. Öntözésével nem csak a tápanyagfelvételt, hanem a nyári hőség elviselését is elősegítjük, amire nagyon érzékeny. A jó víz és tápanyagellátás a magasabb terméshozam és a termésbiztonság feltétele is. Hosszú időtartam vizsgálat eredményei szerint egyértelmű a komplett ellátás, illetve a megosztott nitrogén kezelések kedvező hatása. A nitrogénellátás a megosztot tkezelésekkel akár 40 %-kal nagyobb termést jelentett üzemi vizsgálatokban. A jó nitrogén mellett a megfelelő nedvességtartalom döntő. A nyári felmelegedés káros hatását az öntözés jó mikroklíma kialakítással is csökkentheti.

Sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszere miatt fontos a folyamatos tápanyag utánpótlás és öntözés. A zsendülés és termésérés idején, június közepe-végén végzett öntözés a termésmennyiséget jelentős mértékben növeli. A jó víz és tápanyagellátás 50-70 % terméstöbbletet is jelenthet.

A második döntő fontosságú időszak július közepétől augusztus végéig a termőrügy differenciálódás, mely a jó virágrügyképződéssel a következő év terméseredményének a meghatározója lesz.

Bogyósok tápanyag érzékenysége (Szakirodalmi adatok alapján)

Gyümölcsfaj

N

P

K

Ca

Mg

Fe

B

Zn

Mn

Cu

Cl érzék

Málna

       

*

*

       

nagyon erős

Szamóca

*

 

*

   

*

       

nagyon erős

Köszméte

                   

nagyon erős

Piros ribizli

       

*

         

nagyon erős

Fekete ribizli

                   

kevésbé

A köszméte legjellemzőbb tápelem ellátási zavarai, hiánytünetei

Nitrogénhiánynál a növény alacsonyabb, zömök, levelei sárgásak, kisebbek, merev tartásúak. Virág és bogyóképzés csökken, a termés apró marad. A termésmennyiség meghatározója a jó nitrogén ellátás.

Foszforhiánynál a köszméte idős levelei vörösek, lilásak, fiatalabbak sötétzöldek, lehullnak, a növekedés gyenge. Rövidek, vékonyak a hajtások, kevés a virágrügy és a virág. Lassú az érés és a termés savanyú.

Káliumhiánynál: Köszméte levelei a főér körül kékeszöldek, széltől fokozatosan elhalnak és fonák felé kanalasodnak. Korai levélhullás következik be. A bogyók egyenetlenül érnek, ízük rossz.

Kalciumhiánynál a bogyók szállíthatósága romlik, a hajtáscsúcsokon sárgulás jelentkezhet.

Magnéziumhiánynála köszmétén a levélszél piros-barnás elszíneződése később elhalványul, de a levélnyél körül zöld marad a lemez.

Klórtöbblet esetén, miután a köszméte igen klór érzékeny, d az élettani folyamat zavai miatt levélszélein sárgulás, elhalás kezdődik, majd az egész levélzet szárad, idő előtt lehull. A málna érzékenységét, 25 %-os terméscsökkenését tápanyagvizsgálat is igazolja. A klór káros hatását mind a hajtások fejlődésére, mind a termés mennyiségére kifejti. A

Vashiánynál: Kezdetben a legfiatalabb levelek érközi klorózisával jelentkezik, majd az egész növény is lesárgulhat. Erős hiánynál a hajtások is elhalnak, a levelek lehullnak. Okait mindig vizsgálni kell.

A szakirodalom korábbi közleményeiben egymástól néha távol eső adatokat javasoltak a különböző bogyós gyümölcsök üzemi műtrágyázására. Az adatok a tápanyagszükséglet viszonyítására, a különböző területek és termesztési intenzitás számára tájékoztató jellegűek lehetnek.

A bogyósok termésének tápanyag kivonás összehasonlítása (Szakirodalmi adatok nyomán)

 

Kultúra

 

1 tonna termés által kivont tápanyagok mennyisége

kg/t

dkg/t

N

P

K

Ca

Mg

Fe

Mn

Zn

Cu

B

Mo

Köszméte-ribiszke

4,5

1,2

5,1

20,5

8,5

45

5,3

4,6

18,3

36,4

7,1

Málna-szamóca

2,3

1,6

10,3

15,8

7,4

4,4

8,3

5,8

7,4

32,5

6,4

Bogyós gyümölcsűek tápanyagszükséglete, kg/ha termő ültetvényben (Irodalmi adatok nyomán)

Növény

 

Hagyományos

Intenzív

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

Málna

60-80

40-50

100-120

80-100

50-70

150-200

Szamóca

80

40

120

100

50

150

Köszméte

70

50

120

100

80

160

Piros ribizli

70

60

150

90

75

180

Fekete ribizli

80

50

150

100

70

160

Rosier technológia javaslat köszmétéhez

A bogyósok komplett és szakszerű tápanyag ellátási javaslat a hatékony, gazdaságos ültetvény fenntartást szolgálja. Ez a magas és kiegyensúlyozott hozamok mellet a termés minőségének biztosítását is jelenti. A Rosier tápanyagellátás a növény szabályozását, a fejlődéshez, körülményekhez is igazított, megosztott kezeléseket jelenti. Ez a termesztés intenzitásától függően szilárd, vagy tápoldatos kijuttatással is megvalósítható.

A szilárd kijuttatású komplett technológiát a kevésbé intenzív, nem öntözött, vagy esőztető és mikroszórós öntözéshez javasoljuk.

Alaptrágyázás

A talajok kötöttségének függvényében kell az alaptrágya mennyiségét meghatározni. A kötöttebb talajokon korlátozottabb lehetőségünk van és fejtrágyaként csak a gyorsan mozgó nitrogén jöhet szóba. A fejtrágya sekély bedolgozása minden esetben segíti a felvételt. A fejtrágyázást követő öntözés aszályos időszakban feltétele a hasznosulásnak, a nedves zónában az oldódás már folyamatos.

Alaptrágyázás telepítéskor és termő ültetvényben ellátottságtól függően

Kijuttatási időszak, fázisSzervestrágya (t/ha)MűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
összel- kora tavasszal20-50Mórafert 5-12-24+3MgO+ME250-500kötöttebb talajon
kora tavasszalMórafert 12-12-17+2MgO+ME300-400laza talajon

Fejtrágyázás

A tenyészidőben kijuttatott tápanyag gyökérhez kerülése a fő kérdés. Kötöttebb talajon a fejtrágyát sekélyen be kell dolgozni. Lazább talajokon az öntözések előtt kiszórt Rosafert műtrágya a gyökerekhez mosódik, de a sekély bedolgozás itt is hasznos. A nitrogén megosztással végzett vizsgálatok szerint a nitrogénnel végzett 3-4 kezelés adott legjobb eredményt.

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
virágzás előttMórafert 18-6-5+4MgO150-200
virágzás után, termésnövekedéskorKalciumnitrát100-150mészhiányos talajon
termésnövekedés alattAmmónium-nitrát100-150növekedés függvényében
zsendüléskorMórafert 15-5-20+2MgO+ME150-250érésgyorsítás, minőségjavításra

Lombtrágyázás

Minden technológiában fontos a lombon keresztüli kiegészítés élettani szempontból, de a tápelemek pótlásában is fontos szerepe van.

Elsősorban a mikroelem hiányok megelőzésére és növény kondicionálására javasolt Rosasol műtrágyák használata indokolt. Ugyanakkor a hiánybetegségek gyógyítására a Rosier mikroelem kelátok használatára is szükség lehet, és szaktanács szerint egészítsük ki a lombtrágya kezeléseket. A növényvédelmi munkákkal egy menetben 7-10 naponként célszerű a kondicionáló kezeléseket folyamatosan végezni. A célnak leginkább megfelelő összetételt választhatunk a teljes tenyészidőben, és a technológiai elemek között gyakran a legkisebb költséggel és munkával a legjobb eredményt kapjuk a jó lombtrágyázással.

A Fosfitex lobtrágyák a növényvédő szerek hatását kiegészítve gombabetegségek elleni védekezésben jelent segítséget. Kezelésenként 2,5-3 l/ha dózissal, nagy permetlé mennyiséggel (400-1000 liter/ha) célszerű kijuttatni. A virágzást megelőző időszaktól kezdve havonta célszerű alkalmazni.

Köszméte komplett lombtrágyázása 7-10 naponként a növényvédelemmel együtt

Kijuttatási időszak, fázisKezelés céljaMűtrágyaDózis (%)Megjegyzés
fakadás után lombosodás alattgyökeresedés, virágzás serkentéseSmaragd Extra Zn/Mn0,3-0,5bioaktív kezelés
virágzáskorkötődés javításaSmaragd Turbó Kötődésjavító0,5-0,7kíméletes kalcium-borát kezelés
növekedés alattsárgulás megelőzése, növekedés serkentésMórasol 30-10-10+ME0,7-1komplett mikroelemes
zsendülés kezdetekortermés szín, íz, minőség javításaMórasol 3-5-400,7-1érésgyorsítás
szüret utánkondicionálásMórasol 30-10-10+ME0,7-1komplett mikroelemes

A permetlé készítésekor a lombtrágyákat mindig utoljára és feloldva keverjük be. Minden új összetételnél javasoljuk a keverési próba elvégzését.