Szőlő szaporító anyag Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A szőlő Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

A szőlőtermesztés általában az ültetvényen kívül, a szaporítóanyag előállításával kezdődik. A szaporítóanyag minősége a szőlő egész életére meghatározó lesz, ezért az előállító és a telepítő érdeke is, hogy kiváló minőségű legyen.

A kiváló minőségű szaporítóanyagnak a növény-egészségügyi kritériumok és a fajtaazonosság mellett a fejlettségi állapot, tőgyökér vastagsága, éves vessző vastagsága, fa-bélrész aránya, talpgyökerek száma, vastagsága, oltásforradás, vesszőbeérés, stb. is lényeges értékmérő tulajdonsága. A szőlőnövény élete tehát az oltványiskolában kezdődik. Az eltelepített ültetvény eredése is nagyban függ, hogy oltványiskolában milyen tápanyagellátásban részesült, mivel a telepítés után jó ideig, pontosabban a kacsokkal rendelkező hajtások megjelenéséig a tartalékolt tápanyagokból él.

Alaptrágyázás

A talaj szerkezetét és a harmonikus tápanyag ellátottságot biztosító szerves trágyázást és komplett tápanyag feltöltést kell alkalmaznunk. A mélyműveléssel célszerű legalább 50 t/ha szerves trágya egyenletes bedolgozása.

Szőlő iskola komplett alaptrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Tápoldatozás

A szőlő iskola tápanyagellátásának tápoldatos kivitelezése a víz és tápanyag karbantartás legjobb megoldása. A gyökérzóna tökéletes ellátását egyenletesen és a körülményeknek, fejlődésnek legjobban megfelelő összetétellel és adaggal végezhetjük el.

Szőlő iskola tápoldatozása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Lombtrágyázás

A tápanyagellátás kiegészítésének jó lehetőségét adja a növényvédelemmel egy menetben 7-10 naponként folyamatosan elvégezhető lombtrágyázás. Általános kondicionálásra a teljes tápelem sort tartalmazó Rosasol komplett lombtrágya családot javasoljuk.

A Rosasol 30-10-10  magas cink és egyéb mikroelem tartalmától fogva, segít a fiatal szőlőhajtások gyors növekedésében, emiatt atkaveszély esetén különösen jó hatású a vele való lombtrágyázás.

A Rosasol 3-5-40 magas káliumtartalmából adódóan a vesszőbeérés és a szaporító anyag kondíciójának letéteményese. A mikroelem hiányok gyógyításának lehetőségét a Rosier mikroelem kelátok adják.

Vannak esetek, amikor sem a tápanyagok pótlása, sem a növényvédelmi beavatkozások nem segítenek a szőlőnövény kondíciójának javításában, ezekre, a helyzetekre a Smaragd Extra, régi nevén Fosfitex mikroelemes műtrágyaoldatot javasoljuk alkalmazni, évi 3 alkalommal, 2-3 l/ha dózisban. Ez a készítmény segít beindítani a szőlőnövény belső ellenanyagainak, immunanyagainak, a fitoalexineknek a termelését. Szinergista, hatásfokozó képességénél fogva a növényvédő-szerek hatékonyságát is javítja.

A szőlő Rosasol komplett lombtrágya programja

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció