Burgonya intenzív termesztés, Pintér Árpád, Domaszék 2011

Felhasznált termékek: Smaragd Turbó Scorpio

Intenzív burgonyatermesztés termésmennyiségét vizsgáltuk 2011, július 21-én Domaszéken.

A tápanyagellátás nagyadagú szervestrágyázással, 100 t/ha és 600 kg/ha kálium-klorid alaptrágyával indult. Fejtrágyaként megosztott kezelésekkel 800 kg Ammónium-nitrát, 300 kg Kálium-nitrát és 200 kg Rosafert 5-12-24 fejtrágyát kapott még. Az intenzíven öntözött állomány kissé vegetatív növekedése miatt későn kötött. Scorpio 3/ha kezelést kapott nagy lé mennyiséggel 2011, június közepén és a kötés mértékét figyeltük.
A kezelés után két héttel egy fejlett tövet felhúztunk, és alatta nem tévedés 80 db gumó kötését tapasztaltuk.

Két átlagos fejlettségű tő felszedése került videóra is július 21-én a fejlődés közepén. Az erősebb, 16 szállal kihajtott tő 40 db méretes és 20 db kisméretű gumót nevelt. A gyengébb 6 szálas növény alatt 20 db méretes gumó volt, mely a képeken is látható, és még több apró kötés is fejlődött.
A két tő átlaga 1,375 kg méteres termés volt. A tervezhető termést hozó 43.000 tő/ha termése a mérés alapján 120-160 t/ha között is lehetne.

A kezelés utáni nagyon erős aszályban az intenzív öntözéssel az állomány szára károsodott, így a betakarított mennyiség nem érte el a várhatót, 80 t/ha körül volt.

Burgonya intenzív termesztés

Az erős fejlettségű tábla képe a Scorpio kezelés után.

Burgonya intenzív termesztés

A vizsgálatra kivett tő.

Burgonya intenzív termesztés

Az állomány valóban meggyőző erőt mutatott

Burgonya intenzív termesztés

A fehúzott tő a kötésekkel.

Burgonya intenzív termesztés

A tő alatt fejlődő gumók.

Burgonya intenzív termesztés

A kötött gumók számozva a várhatóan étkezési méretre fejlődők és a másodlagos, apró kötések külön. A 28 db nagyobb, és 19 kisebb gumó kötése nem volt csúcs, mert más alkalommal akadt olyan tő is, mely alatt 80 kis gumó volt (igaz nem ellenőrizhető, hogíy csak egy anyagumó volt e.).

 

 

 

 

 

 

 

 

További Referenciák

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

© A képek szerzői jogvédelem alatt állnak. A képek egészben vagy részben nyilvános rendezvényeken, előadásokon felhasználni a tulajdonos előzetes írásos engedélye nélkül Tilos!