Petrezselyem Fosfitex Zn/Mn és Gyökér kezelése

Felhasznált termékek: Smaragd Extra Zn/Mn, Smaragd Turbó Gyökeresítő
1. kép: Perzselés miatt barnult gyökérfelület
2. kép: Kipárolgásos perzselés
3. kép: Gyökérperzselés következménye: tápanyaghiány
4. kép: Ammónia felpárolgás kártétele
5. kép: A súlyosan károsodott részek
6. kép: A kezelés után 6 nappal
7. kép: A perzselt tábla június végén
8. kép: Kezelés után 17 nappal július 18-án
9. kép: A Fosfitex után 22, Gyökér után 8 nappal
10. kép: Kezelés után 44 nappal, 08. 09
11. kép: Betakarításra érett növény 08. 29-én
12. kép: Betakarítás kezdete 09.03
13. kép: a kezelés előtti állapot 06. 25
14. kép: A kezelés után 6 nappal
15. kép: Kezelés után 17 nappal
16. kép: Kezelés után 17 nappal
17. kép: Kezelés után 44 nappal ,08. 09.
18. kép: Kezelés után 66 nappal 08. 29
19. kép: Piaci előkészítéskor

Friss szerves trágya használata okozott komoly gondot a felmelegedéskor Mórahalmon petrezselyemben. Az ammónia perzselés a gyökeret és a lombot is károsította foltokban. A lombtrágya kezeléseket a mentés érdekében vállalta az előírás szerinti normál dózisban.

A Fosfitex Zn/Mn kezelése la stressz legyőzése, a regenerálódás serkentése volt a cél, a Gyökér kezeléssel a gyökér és lomb növekedéséhez nyújtott tápanyagos segítséget a termelő. A fejlődés és regenerálódás szemrevaló volt a kezelések követése során. Természetesen a tényleges eredményt majd a betakarításkor könyvelhetjük el. Várjuk az idejét!

Az állomány fejlődése kiváló volt. A sorok záródása gyorsan megtörtént (5-10. kép). Ezalatt a gyökérfejlődés is intenzív volt. Szeptember elejére, a betakarítás kezdetére 30 cm feletti, széles vállú,  fehér piacos termések fejlődtek, ami a folyamatos fotózással nyomon is követhető (13-20. kép).

A túl friss szerves istállótrágya használatának talán legnagyobb veszélye következett itt be a petrezselyemben. A hirtelen talaj felmelegedéskor bekövetkező ammónia perzselés. A trágyalében ugyanis nagyon magas az ammónia tartalom, ami nedves, hűvösebb talajon, valamint jó humusz tartalom esetében a lekötődéssel veszélytelen. A hirtelen felmelegedés azonban erős ammónia gázosodást idéz elő, ami egy szint felett minden növényi rész számára mérgező, perzselést okoz. A gyökerek alapvetően veszélyben vannak, és sajnos a kisebb kártételt, így a szerves trágya káros hatásának nagy részét, észre sem vesszük. Amikor az ammónia felpárolog az alsó levelek is megperzselődnek, mint itt a petrezselyemnél, s előfordul más növényeknél olyan is, hogy 1 méter magasságig is tapasztalható perzselés. Nem véletlenül figyelmeztetnek a szakemberek az érett szerves trágya használatára, a szerves trágya szakszerű kezelésére.

További Referenciák

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

© A képek szerzői jogvédelem alatt állnak. A képek egészben vagy részben nyilvános rendezvényeken, előadásokon felhasználni a tulajdonos előzetes írásos engedélye nélkül Tilos!