Növényvédőszeres göngyöleg újrahasznosítása

Dátum: 2023-09-21 10:26

GINOP pályázat a növényvédő szeres göngyölegek újrahasznosítására.

befektetés a jövőbe logó

  • a kedvezményezett neve: Kertészek Kis/Nagy Áruháza Kft.
  • a fejlesztés tárgya, célja: Kertészek Kis/Nagy Áruháza Kft. technológia fejlesztése
  • a projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-1.2.3-21-2022-02139
  • a szerződött támogatás összege: 69 299 992 Ft
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.03.04.

Projekt tartalmának részletes bemutatása

A Kertészek kis/Nagy Áruháza Kft a kapcsolt vállalkozással karöltve az üres kimosott növényvédő szeres göngyölegek begyűjtő pontja.

Az így begyűjtött göngyölegeket a Bayer CropScience Magyarországgal közösen bemutató üzemet hozunk létre Zákányszéken és az Ő eljárásukkal a Fitobac-kal újra mossuk és a mosóvizet környezetvédelmi szempontból megfelelően kezelve hatástalanítjuk. Az így nyert göngyöleget ledaráljuk és különböző közvetlen emberi érintéstől mentes műanyag eszközök gyártásához keverten felhasználjuk.

A Kertészek kis/Nagy Áruháza Kft tevékenységi körében már 2013.02.11-óta szerepel a 2222 ’08 Műanyag csomagolóeszköz gyártása, amit eddig nem gyakoroltunk, de mindig is terveztünk. Az első körben megvalósítandó különböző típusú műanyag raklapok egy várhatóan felfutó üzletág, a könnyű „egyszerhasználatos raklapokkal” kiküszöbölhető az export esetén a növényegészségügyi mentességi igazolás, amely kisebb tétel esetén jelentős plusz költség is. A nehezebb és ezáltal erősebb raklapok, mely a polcos tárolást is lehetővé teszik pedig a raktározás területén jelentkező egyre növekvő igény. A fa raklapokkal szemben melyek legfőbb gondja polcos tárolás esetén a deformálódás, ilyennel nem kell számolni megfelelő erősségű műanyag raklapok esetén, s a műanyag raklapok tisztíthatósága is jelentősen jobb a fa raklapoknál. Jelenleg Magyarországra elsősorban Iránból érkezik be import műanyag raklap, mely a hosszú átfutási idő és a politikai bizonytalanság (esetleges embergo) tovább fokozza a függőségünket, mely egy része ezen beruházással kiváltható lenne.

A pályázat kereti között elszámolunk tovább képzést és üzleti felhő szolgáltatást, amelyek a cég fejlődését szolgálják.