A pockok köszönik jól vannak

Dátum: 2024-02-19 11:23Károsítók: Mezei pocok

2023 év ősze a mezei pockok felszaporodásáról szólt. A kedvező időjárás, a talajművelés megváltozása, a termelők pénzhiánya és hozzáállása mind kedvezett a mezei pocok állomány felszaporodásának.

Mezei Pocok

A meleg nyár és ősz beindította a pockok felszaporodását, a megérkező esők pedig csak ott gyérítették a szaporulatot ahol a talajfelszínen megfolyó víz hirtelen betörése az egy hetesnél fiatalabb kis pockokat elérte a fészekben, és fulladásukat okozta. A fészkek kialakításában a szülők azonban járaton belül kialakítanak egy megemelt fészket, így csak nagy mennyiségű vízbetörés okozza a csemeték pusztulását. Hiába reménykedtek a gazdák a létszám drasztikus csökkenésében, az nem következett be. A hideg csapadékos ősz pedig elmaradt, ami a vemhes nőstények tömeges pusztulását okozhatta volna. A minden idők legmelegebb januárja pedig a februári 15-20 fokos nappali hőmérséklettel pedig a pockok szaporodási aktivitását is fokozta.

Ahol a gazda az időjárásra várt, és már kicsit is jelentősebb pocok létszámmal ment a télbe, ott most tavasszal soha nem látott kártételt is tapasztalhatott. Bács-kiskun vármegye déli részén, Hercegszántó környékén az ottani szakirányító szerint a 2014-es drámai pocok inváziót is meghaladó fertőzés tapasztalható egyes területeiken. A szomszéd ősszel kezelt náluk nincs is baj, csak mérgelődnek, hogy a szomszédból folyamatos a betelepülés. Ők kivártak, káruk óriási. Az őszi védekezés elmaradása megbosszulhatja magát.

S itt rögtön meg kell említeni a szakmát is. A mezei pockok irtására két szercsoport közül lehet választani, az egyik a cink-foszfid hatóanyag mely II-es forgalmi kategóriájú, azaz zöldkönyvvel bárki megvásárolhatja, a másik a klórfacinon hatóanyag mely I-es forgalmi kategóriájú, és csak szükséghelyzeti engedéllyel felhasználható.

A cink-foszfid ezért jelentős előnnyel indult a könnyebb felhasználhatóság miatt, hiszen akinek volt zöld könyve az megvásárolhatta, járatkezeléssel kijuttathatta, s úgy gondolta, hogy mindent megtett, s lefeküdhetett nyugodtan. Aztán jött a meglepetés, mert a szakmaiság elmaradása miatt, az anyag nem dolgozott, gyakorlatilag az előtt elbomlott, hogy a pocok létszámot érdemben befolyásolta volna. Egy lényeges dolog történt. A cink-foszfid a nedves talajra jutva azonnal elgázosodott és nem fejtette ki a hatását. A felhasználók ezzel a tulajdonsággal nem számoltak, vagy nem vették figyelembe, esetleg nem is tudták. Könnyebb hozzájutás a szerhez, de a vizes talaj miatt elmaradt hatás. Esőben pedig nem volt hiány az őszi időszakban.

A másik hatóanyag a klórfacinon, melyhez csak szükséghelyzeti engedéllyel lehet hozzájutni, növényvédelmi mérnöki recepttel, a megyei kormányhivatalhoz benyújtott adatlap lepecsételésével, helyrajzi számonként megkért engedéllyel. A termelők egy része ezt szeretné elkerülni, ne ellenőrizzen engem senki, stb-stb. De a klórfacinon hatóanyagnak van egy pár előnye a cink-foszfiddal szemben. Nedvesség hatására nem bomlik el, amennyiben a pockok megeszik, s mért ne ennék meg, amikor roppantott tört szemű kukoricán van a felvitt hatóanyag, annak hatására belső vérzést okoz, a pocok rosszul érzi magát, és elvonul egy védett, biztonságos helyre, ami jelen esetben a járata védett zuga.

Ezért van jelentős különbség a cink-foszfiddal kezelt és a klórfacinonnal kezel területek között. A cink-foszfiddal kezeltnél a pockok elhagyják a járataikat és a felszínen pusztulnak el, míg a klórfacinonnal kezeltnél a járataik legmélyén. S hogyan győződhetünk meg a klórfacinonos kezelés hatásosságáról, ha nem akarunk járat betaposást és másnap újra számlálást végezni a kibontott járatok számlálásával. Nyáron a döglegyek pocok járatok előtti döngicsélése jó támpont, hogy ott tetem található. De van egy ennél még egyszerűbb és kényelmesebb, akár autóból is elvégezhető módszer. A kezelés előtt a pockokkal erősen fertőzött területen a szokásosnál sokkal több, számtalan ragadozó madár, szürke gém, és nagy kócsag vadászik a pockokra. A kezelést követő 2. napon számuk drasztikusan lecsökken, egy hét múlva, pedig már csak elvétve találunk egyet-egyet, aki a régi emlékek miatt még vissza-vissza néz, mert nem akarja elhinni, hogy egyik napról a másikra megszűnt a terülj-terülj asztalka. Erről személyesen Mezőfalva határában magam is meggyőződtem.

S mért tudom mindezeket? A klórfacinon hatóanyagú rágcsáló irtó szert lassan egy negyed százada gyártom, először bérben, az utolsó pár évben saját jogcímen. Ez évben is rengeteg adat jut el hozzám, s beszélgetve a vásárlókkal rákérdeznek, hogy mért nem hatot a cink-foszfid, s kénytelen most újra kezelni. A Dunántúlon sokan használták a Ratront és az Arvalint melyek hatóanyaga a cink-foszfid. A csapadékos időjárás miatt sok helyen meg kell ismételni a kezelést a fentebb leírtak miatt. S szintén a Dunántúlról volt egy termelő, aki a konkurens klorfacinon hatóanyagú szerrel kezelt s most nálunk jelentkezett, hogy akkor az ismételt kezelést az általunk gyártott Pocok Tox Max készítménnyel csinálná, mert a másik hatástalan volt, s annyira poros, hogy szinte kijuttathatatlan. S igen, megbeszéltük, hogy a por magába szívja a hatóanyagot, s a port a pocok sem eszi meg, s ha eszik is belőle akkor nem tud annyit enni belőle, hogy letális dózist felvegye.

Közölte azt is, hogy vissza akarta vinni a gyártóhoz, aki közölte, hogy nem tud másikat, ennél jobb minőségűt adni. Aztán megmutattam neki, hogy mink, hogy gyártjuk, az egész szemű kukoricát roppantjuk, egy triőrön kivesszük belőle a kb. 30%-nyi roppantás során keletkezett port és kis frakciót, majd a csávázás előtt még egyszer megszívjuk és a tört szemre tapadt por nagy részét is eltávolítjuk. Következik csávázás és a csigás keverés, majd az automata zsákolás. A termelő szerint a „konkurencia” pedig csak kalapácsos darálóval ledarált kukoricára juttatta ki a hatóanyagot, s háborgott azon, hogy a NÉBIH hogy adhatott erre egyáltalán engedélyt.

Akit érdekel megtekintheti a honlapunkon, az automata zsákolást, mink hogyan készítjük ezt a rágcsáló irtót, a roppantást és a triőrös tisztítást nem, mert a szálló por a videó minőségét erősen rontotta, ezért ezt kihagytuk.

Pocok Tox Max zsákolása

Tiszta pórmentes Pocok Tox Max  minta

Pocok Tox Max engedélye, megrendelése

Knipf Róbert
növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási mérnök