Díszfák, díszcserjék

Díszfák, díszcserjék

A lomblevelű fás szárú dísznövények széles köre díszíti kertjeinket, előkertjeinket, parkjainkat. Nagyon sokszínű, rendkívül eltérő díszítő jellegű, méretű növénycsoportról van szó. Általában kisebb fák és cserje méretűek, de tágabb értelemben a a nagy méretű fák is ide sorolhatók.

Az ápolás hiánya egyre erősebben jelenik meg ezeken a növényeken is, melyekre úgy érzi mindenki, hogy alig kellett valamit tenni. Valamikor tényleg minimális ápolásra volt szükség a díszfák, díszcserjéknél, mára a kártevők és betegségek , a tápanyag és vízhiány kockázata gyakran nem csak minőségromlást, hanem gyors pusztulást okoz.

Tehát növényvédelem, öntözés és tápanyagellátás szükség szerint szükséges ha nyugodtan és hosszabb távon szeretnénk a díszítésüket élvezni.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Az évelő fás díszítő növényeknek már telepítésük előtt célszerű szerves anyaggal és tápanyaggal legalább az ültetőgödörben feltöltést végezni. Megfelelő ellátás esetén évekre nyugodtabbak lehetünk és a tápanyagellátást illetően évente csak kisebb mennyiségű kiegészítésre lesz szükség.

Az őszi, tavaszi talajműveléssel egyben végzett komplett alaptrágyázás egy egy kisebb növényre néhány dkg, egy egy nagyobb fára 1,0 kg körüli mennyiséggel kell számolni.

A fejtrágyázást, tápoldatozást elsősorban gyenge talajon kell és célszerű végezni. Az általános károsítók ellen szükséges növényvédelemmel egy menetben a lombtrágyázás viszont nem célszerű kihagyni.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Alapismeretek

Feltöltés alatt!