Őszi búza

Őszi búza

A gazdasági növények között legnagyobb területen termesztett élelmiszer növényünk. A kalászosok között a meghatározó kultúrát jelenti az 1 millió hektár feletti területével. A tavaszi búza területe töredéke, de a takarmányként termesztett őszi árpa területe is jóval kisebb.

Az őszi búza felhasználása részben takarmányként történik, az étkezési minőség kerül malomipari feldolgozásra. Az étkezési minőség részben fajta adottság is, de nagyban befolyásolja a minőség alakulását a termesztés technológiája is.

A nagyüzemi minőségi búzatermesztés intenzív technológiája a talajelőkészítéstől a tápanyag ellátáson át a növényvédelemig viszonylag pontos és szigorú technológiát igényel. Az élelmiszeripari és takarmány alapanyagoknál is kiemelt szempont lett a gombafertőzésekből adódó mérgező anyag, azaz toxin tartalom. A technológia több eleme és nem csak a növényvédelem határozza meg az egészséges termést.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A búzatermesztés eredményeinek alakulásában a tápanyag utánpótlásnak is nagy szerepe van, hiszen tápanyagigényes növény. Egy tonna termés a hozzá tartozó összes növényi résszel 25-30 kg N, 12-15 kg P2O5 és 18-22 kg K2O hatóanyagot igényel. Ha a talaj ellátottsága jó is, műtrágyával kell biztosítani biztonságos és megfelelő összetételű ellátást.

A fehérjetermést meghatározó nitrogén ellátottság meghatározó az búza tápanyaellátásában. Az intenzív termesztésben azonban a többi tápelem megfelelő mennyisége ugyanolyan fontos, hiszen élettani szerepük szintén meghetározó.

A tápanyagellátás során egy 5 t/ha termésszintre 135 kg N, 70 kg P2O5 és 100 kg K2O hatóanyagot tervezhetünk. Természtesen a talaj tápanyag ellátottsága, a vetésforgóban alkalmazot tszerves trágyázás lényegesen befolyásolhatja a szükséges műtrágya mennyiségét.

Az őszi búza intenzív termesztésben is általános a megosztott műtrágya kijuttatás, mely lehetőséget ad a tápanyaggal történő irányításra is, illetve figyelembe tudjuk venni az adott körülményeket. A nitrogén ellátásra érvényes elsősorban a fenológiai fázishoz igazított kijuttatás. Az őszi alaptrágyázáskor, illetve a tavaszi fejtrágyázásnál kell az adagot és kijuttatási időpontot jól megválasztani.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!