Őszi káposztarepce

Őszi káposztarepce

A repce termesztésében két fajjal találkozhatunk, de a réparepce üzemi szintű termesztésben nincs jelen. A káposztarepce a hazai gyakorlatban meghatározó, melyet általában őszi vetéssel termesztünk. Vannak tavasszal is vethető fajták, de ezek kis termőképességűek, termesztésük bizonytalanabb, ezért nem terjedtek el.

Az őszi káposztarepce termesztése, illetve olajának felhasználása évezredes múlttal rendelkezik. Ma mennyisége a növényi zsiradékok között harmadik a világon. Termesztésének új lendületet adott az alternatív energiaforrások terjesztésében betöltött helye. Az alkalmazott biodízel alapanyagkénti felhasználásra történő termesztés mára már jelentős, illetve a jelentős szintű támogatása is népszerűsíti.

A repce jelentős mézelő növény is. A repceméz jellegzetessége, hogy fehéren kristályosodik, krémméz, melyet a sütőiparban használnak. Különlegessége, hogy az egyetlen gyengén lúgos méz.

Az olajipar nagy mennyiségű mellékterméke a repcepogácsa, melyet takarmányként hasznosítanak.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyagigényes növény. magtermése ugyan csak 3-5 t/ha, de nagyon magas beltartalmi értékei, valamint sokszor másfél méteresre megnövő szártömege együtt már sok tápanyagot igényel.

Egy tonna termésére számítva 40-50 kg N, 40-45 kg P2O5, 40-50 kg K2O, 40 kg CaO és 10 kg MgO hatóanyag szükséges általános körülmények között a növény teljes felépítésére.

A termesztés magasabb színvonalánál, 4 t/ha és a feletti hozamokra 160 kg/ha N, 80-110 kg/ha P2O5 és 120-140 kg/ha K2O hatóanyag szükséges. Átlagos, 2,5-3 t/ha terméshez 100-130 kg/ha N, 60-90 kg/ha P2O5 és 90-100 kg/ha K2O hatóanyagot tervezhetünk.

A tápanyag kijuttatásánál a helyes nitrogén ellátás az első meghatározó tényező. A vetés előtti nitrogén ellátás ugyanis alapvetően befolyásolja az őszi növekedés dinamikáját, de a nitrogén túladagolással bekövetkező túl erős növekedés a télállóságot erősen rontja.

Állítják szakemberek és termesztők, hogy a repce termesztésének sikere ősszel dől el. Ez igaz is, de természetesen a tavaszi nitrogén ellátás, a nitrogén adagok helyes megosztása, és a növényvédelmi kezelésekkel együtt kijuttatott starter, komplett, illetve bórós kötődést javító, illetve mikroelemes lombtrágyázást sem hagyhatjuk ki az intenzív technológiából.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!