Kalciumnitrát

Összetétel

Nitrogén (N)15,5%
Nitrát (NO3)15,5%
Kalcium-oxid (CaO)25%

Besorolás

Kijuttatási időszakaFejtrágya
Technológiai cél
  • Hiánybetegségek megelőzése, kezelése
  • Növekedés serkentő

A Kalciumnitrát vízoldható formája a kertészeti tápoldatozás alap műtrágyájának tekinthető. A talajtrágyázásra gyártott formák tápoldatozásra alkalmatlanok. A vízoldható kalciumnitrátot nitrogén fejtrágyázásra is használhatjuk megosztott nitrogén kezelésre és kalcium trágyázásra.

A kalcium nitrát nitrogénnel alkotott összetétele egyben nitrogén műtrágya is, amit a tápoldatkészítésnél feltétlenül figyelembe kell venni. Mivel szulfát és foszfát hatóanyaggal tömény oldatban kicsapódik, a törzsoldat készítésénél az "A" tankba kell tenni egyéb nitrát műtrágyákkal, salétromsavval és vas keláttal.

Tápoldatozás

Kalciumpótló nitrogén műtrágya. A vízoldható formula, mint öntözőműtrágya a komplett tápoldatozás receptúrájának alap műtrágyája. Az öntözővíz összetételételétől függően szükséges folyamatosan adagolni. Intenzív tápoldatos termesztésben általában 400-700 g kell 1000 liter tápoldathoz. Keverésekor a bemutatásnál említettek szerint a nitrátokkal és vaskelát műtrágyával készítjük a törzsoldatot az "A" tartályban.

Külön is adagolhatjuk talajos termesztésben zöldségfélék, és kalciumérzékeny gyümölcsöknek, dísznövényeknek az intenzív hajtás és termésnövekedés szakaszában többször. Ekkor általában hetente elég egy alkalommal kijuttatni a szükséges, más tápelemekkel arányos mennyiséget. Természetesen a műtrágya nitrát nitrogén tartalmát is figyelembe kell venni a tápanyagellátásban.

Kiemelt növények: minden komplett tápoldatos technológiában nevelt növény zöldségtermesztésben, dísznövénytermesztésben, faiskolában és gyümölcstermesztésben, valamint szőlőtermesztésben a kalcium ellátottság és igény figyelembe vételével.

Fejtrágyázás

Fejtrágyaként is felhasználható a tenyészidőben az intenzív növekedési szakaszban kisebb adagokkal. A gyors oldódása miatt kalcium alaptrágyázásra, feltöltésre nem használható, csak az arra formulázott formája. A fejtrágyázást öntözés előtt, kötöttebb talajon sekélyen bedolgozva végezzük, 200-400 kg/ha adaggal a kalcium, illetve nitrogén szükséglet figyelembe vételével.

Laza talajokon inkább a megosztott kisebb adagokkal, kötött talajon korábban és egyszeri, nagyobb adagos kijuttatással használjuk.

Kiemelt növények: minden felülről öntözött kalciumigényes, illetve kalcium ellátásra érzékeny szabadföldi kertészeti kultúra a zöldség, gyümölcstermesztésben.

Kalciumnitrát
Móraagro Kft