Szeder

Szeder

A táplálkozási értéke, valamint a tüskétlen, nagy hozamú fajták elterjedése árutermelését is fellendítette. Sokban a málnához hasonlítható, termesztésének technológiája, ápolása, stb.Változatos származású faja és fajtája gyakran fajok kereszteződéséből származik.

A gyümölcsének szín, íz és aromaanyagai egészen mások mint a málnáéi. Magasabb szárazanyag, szénhidrát, pektin tartalom jellemzi. Szerves sav, C-vitamin tartalma alacsonyabb, de 20 mg/100 g mennyiség van benne. Ásványi sókat is jelentős mennyiségben tartalmaz, kalciumból 32, foszforból 21, mgnéziumból pedig 20 mg-ot 100 g termésben. Étrendi hatásában jelentősek a mikroelemei és vitamin tartalma. Rosttartalma is magas, 6 g van 100 g termésben, valamint 0,8 g fehérje és 6 g szénhidrát. . B1-, B2- vitamin tartalma is jó.

Természetgyógyászati ajánlásában a legfrissítőbb gyümölcsök egyikének tartják. Hasmenést, időskori hasmanést gyógyító hatását baktériumölő hatásával magyarázzák. A köszvényt gyógyítő húgysav lekötő hatását és vérnyomást csökkentő, illetve vashiányos vérszegénység gyógyító hatását emelik ki. Hormonháztartást javító hatását is említik.

Üzemi termesztése kisebb felületeken jellemző. Hajtatható is és tüskétlen változata népszerű is a házikerti és üzemi termesztésben egyaránt.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyag és vízigényes növény. Nagyobb tűrőképessége ellenére árutermelő ültetvényben szakszerű tápanyagellátás és öntözés szükséges. Fajlagos tápanyagigénye egy tonna termésre vetíve 6-7 kg N, 2-2,5 kg P2O5 és 7-8 kg K2O hatóanyag.

A komplett tápanyagellátás a biztos kondíció, termésminőség és eredmény megalapozója.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!