Gyümölcs és díszfaiskola komplett Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A faiskolai termesztés Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

A gyümölcsfaiskolai termesztés a szaporítóanyag előállítás felelősségét hordozza egy olyan kultúrában, ahol az eltelepített anyaggal akár évtizedes időre dolgozik a termesztő kertész. A faiskolai anyag tehát ha lehet azt mondani, az átlagnál még nagyobb bizalmat igéníylő, tehát a minőségének feltétlen jónak kell lenni.

A szaporítóanyag minősége az eladáskor látható fejlettségen, az eredés milyenségében, majd a fa fejlődéde során mémg sokáig megjelenik. A jó minőségű faiskolai anyag egészséges, jól fejlett gyökérzetű, ágai a nevelésnek megfelelőek, vesszői beértek, szövetei megfelelőek. Az ilyen anyag jól ered, jó ellenálló képességű, megfelelő ápolás mellett megfelelő első éves növekedést produkál.

Mindezeket a feltételeket a tápanyagellátás is alapvetően befolyásolja. Az intenzív gyümölcstermesztés számára elfogadható szaporítóanyag csak komplett ellátással, szükség szerinti öntözéssel nevelhető.

A faiskolai teremsztésben a legnagyobb hibát a túlzások jelenthetik. A feltételeket úgy kell alakítani, hogy a tápelemek, az öntözés, más technológiai tényezők harmóniában legyenek. Különösen veszélyes a minőség szempontjából a vegetatív túlsúly, a nitrogén túladagolás és túlöntözés leggyakoribb következménye. A komplett tápanyagellátás, a szakszerű öntözés garantálja a káros hatások elkerülését.

Alaptrágyázás

Az egyéves mélyen gyökerező növényekre általánosan vonatkozó gyakorlatot alkalmazhatjuk a faiskolai termesztésben. Összetétel tekintetében a káliumigényes faiskolai növényeknél alacsony nitrogén mennyiséggel alaptrágyázzunk.

Az adagokat jelentősen módosítja a javasolt nagyadagú, 50-80 t/ha érett szervestrágyázás, illetve a tápanyagmegosztás. Intenzív tenyészidőbeni ellátás esetén az alaptrágya mennyisége a tápanyagszükséglet harmada körül legyen. Laza talajon szintén célszerű a folyamatos kijuttatással úgy megosztani a tápanyagot, hogy a tenyészidőre maradjon az összes mennyiség legalább 50 %-a.

A holland szaktanácsadás 1:2 vizes kivonattal javasolt alaptrágyázási határértékei, mg/l :

N: 35, P2O5: 10,5, K2O: 56, CaO: 73, MgO: 28, SO3: 104.

Az intenzív termesztésre vonatkozó célértékek természetesen a hagyományos faiskolai termesztésben nem követhetők, ekkor a termő gyümölcsösök ellátottságának értékeit célszerű alapnak tekinteni.

A Rosafert komplex alaptrágyázást gyengébb, tápanyaghiányos talajon a teljes mikroelem soros Rosafert 5-12-24, Rosafert 12-12-17, vagy Rosafert 15-5-20 összetétellel célszerű elvégezni. Nagy szerves trágya adagokhoz, intenzív tenyészidőbeni ellátáshoz elegendő csak a makroelemek feltöltése megfelelő szintre.

A mésztrágyázást a talajvizsgálati értékek függvényében kell elvégezni.

Gyümölcsfaiskola termesztés alaptrágyázása középkötött, közepesen ellátott talajon

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Fejtrágyázás

A folyamatos és irányított tápanyagellátás szilárd kijuttatású fejtrágyázással is megoldható a talajos termesztésben. A könnyen oldódó granulált Rosafert komplex műtrágyák erre alkalmasak is. A kijuttatás időzítése, összetétel megválasztása a fejlődési fázishoz igazodik. Cél, hogy a tápanyag mielőbb a gyökerekhez jusson, ezért sekély bedolgozással és beöntözéssel történjen a kezelés.

Faiskola termesztés fejtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Tápoldatozás

A konténeres, vagy intenzív faiskolai anyagok tápanyag ellátásának legjobb és leghatékonyabb módja a tápoldatos öntözés. Egyszerű technológiában is előfordulhat, hogy egy gyors beavatkozást tápoldattal elvégezzünk. A fejlődés követésével a leginkább ellenálló, jó fejlettségű és megfelelő minőségű szaporító anyag nevelhető. 100 kg műtrágya kijuttatásához legalább 10 mm öntözés szükséges, 0,1% -os oldat, de eső után homoktalajon a szükséges tápanyagmennyiség 0,2-0,3% töménységgel kijuttatható a talaj magas nedvességtartalma miatt, tehát fele, vagy harmada vízmennyiség elegendő.

Intenzív faiskola tápoldatozása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Lombtrágyázás

A faiskolai szaporító anyagok minősége hosszú időre meghatározza az ültetvény állapotát is. Mint minden szaporító anyagnál a legjobb ellátást kell választani ahhoz, hogy a kedvezőtlen körülmények minél kisebb káros hatással legyenek. A Rosasol komplett lombtrágyázás és biológiailag aktív Fosfitex oldatok alkalmazása az amúgy is rendszeres növényvédelem miatt külön beavatkozást nem kíván. A fejlődési fázisok tápanyag kiegészítése és kedvező élettani hatással a kezelések nagyban hozzájárulnak a termesztés sikeréhez.

Faiskolai növények komplett lombtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció