Őszibarack

Őszibarack

Az őszibarack a fogyasztott gyümölcsök között népszerű, termesztésének területe az alma és meggy után következik, de már csak fele a korábbinak. és az utóbbi 10 évben is csaknem 2000 ha-ral csökkent a termőterülete. 5800 ha területével nincs az első öt gyümölcsben. Az ültetvények nagyobb része 7 év feletti. A jelentősebb fiatal termő ültetvények nagy része a vezető Dél-Alföldi, szatymazi termőtájon található, és a telepítések is ide koncentrálódnak. Jelentősebb és szintén hagyományokkal rendelkezik még a Budapest környéki termőtáj.

A termesztés kézimunka igényessége miatt a gazdaság méretek kicsik és a terület zöme 5 ha-osnál kisebb ültetvényben van. A jellemző művelésmód a katlan korona kialakítással működik. Megközelítőleg 1000 ha öntözött terület nagysága. A termőterület fele mondható jó állapotúnak, jól karbantartottnak.

Táplálkozási értékét elsősorban kitűnő íz és zamatanyagai, lédús termése jelenti. Ásványi anyag és vitamin tartalmára a kiegyensúlyozottság jellemző, nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségeket. A bór és kálium tartalma emelhető ki. Fehérje tartalma 0,7 g, szénhidrát 9 és rost 3,2 g 100 g termésben. Ásványi anyagok között a kálium 180-200 mg, a kalcium 6-9 mg, nátrium 4 mg, magnézium 7-14 mg, foszfor 30 mg 100 g termésében. Mikroelemekből 0,2-0,3 mg vas, 0,1 mg mangán, 0,13 mg cink és 0,04 mg réz van 100 g termésben. Karotinból 0,4 mg, E-vitaminból 0,6 mg, B6 vitaminból 0,07 mg, C-vitaminból 7-10 mg, niacinból 0,9 mg van 100 g termésben. A B1 vitaminból 20, B2 vitaminból 20, biotinból 1,8, folsavból pedig 2,5 mikrogrammot tartalmaz 100 g termés.

Termesztése több metszésmóddal is elterjedt, de általában sudár nélküli alacsony, intenzív művelésben van. A termesztésének északi határán vagyunk. Termése elsősorban a téli és tavaszi fagykárok miatt szélsőséges határok között mozog.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Az őszibarack só koncentrációra és a klórra legérzékenyebb gyümölcsfajok közé tartozik. A túlzott N ellátásra érzékenyen reagál. Mikroelem igényes faj, hiányukra különösen érzékeny. Lúgos talajon gyakori a Mn hiány, ami terméscsökkenéssel jár együtt. A magnézium iránt az almánál igényesebb, hasonlóan érzékeny a Fe hiányára is. A vashiányban, klorózisban szenvedő fák a kedvezőtlen környezeti hatásokra, így pl. a fagyra is érzékenyebbek.

A talajból 1 t terméshez 3 kg N, 1,6 kg P2O5 hatóanyagot von ki. Az őszibarack vízfelhasználása mérsékelt, de a jó víz- és tápanyag ellátottságot gyors termőre fordulással és magas terméshozamokkal hálálja meg. A nyári öntözés aszályos évjáratban tehát elengedhetetlen. A tápanyag- és vízellátottság nagymértékben befolyásolja a termés eredményességét.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!