Gesztenye

Gesztenye

A gesztenye (szelíd) hazánkban honos faj. Kiegyenlített klímát, savanyú, mészmentes  talajt igényel, ezért termesztése korlátozott térségekben lehetséges. A Dunán-túlon vannak az 1970-es években telepített üzemi ültetvények, melyek területe 20-300 ha között lehet, valamint a legjelentősebb szórvány területei is. Állapotuk erősen leromlott, termőképességük igen alacsony. Telepítése igen csekély, egyes években nem is telepítenek gesztenyét, és az ábrán látható, hogy gyakran évekig nincsen szaporító anyag előállítás sem (Forrás: Kertészet és Szőlészet, 2015). Súlyos egészségügyi nyomás is rontja  az állományok helyzetét.

Termése  1,5-2 t/ha lehet, de termésingadozása nagy. 

Tápanyagellátás általános szempontjai

Termesztésénél az üde, alacsony mésztartalmú, jó tápanyag ellátottságú talajigényét feltétlenül figyelembe kell venni, hiszen a kiegyenlített klíma mellet a termesztés sikerének meghatározója.

Tápanyagellátása harmonikusan és célszerű hogy folyamatosan történjen a kondíció és termőképesség fenntartása, egyenletesebbé tétele, a terméshozam biztonságosabbá tétele érdekében. A héjas technológiában szereplő levélanalízis értékek, valamint felvett tápelem mennyiség megfelelő segítséget nyújt az okszerű tápanyagellátás tervezéséhez, kivitelezéséhez.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!