Mandula

Mandula

A mandula a világon legnagyobb mennyiségben termesztett héjas gyümölcs. Hazánkban valamikor a dió után a második héjas növény volt, de fagyérzékenysége miatt, valamint a szórványos fák, állományok kiesésével termesztése erősen visszaesett. A jelenlegi szaporítóanyag forgalma az alábbi ábra, illetve a becslések szerint is 20-40.00 darab körüli lehet évente (Forrás: Kertészet és Szőlészet, 2015). Becsült faállománya 100-120.000 körül lehet. A hazai fogyasztást lényegében importból fedezzük.

A magbél értékes tápanyag, 55 % körüli olaj, elsősorban telítetlen értékes antioxidáns, 20 % fehérje és 17 % körüli cukrot tartalmaz. Beltartalma miatt energia dús, 100 gramm mandulabél 620 Kcal értékű.

Az amúgy rugalmas igényű faj rossz fagytűrése és korai fagyokkal szembeni érzékenysége miatt a termesztésből fokozatosan kiszorul. Termése fagyveszteség mentes évben 3-4 t/ha héjas gyümölcs lehet, ami 1,1-1,3 t/ha tisztított bél termést jelent. Sekélyen elhelyezkedő gyökérzete víz és tápanyagigényes, a magas víz és só tartalmat, a pangó vizet nem kedveli.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A mandula tápanyagigénye viszonylag magas, a termesztett gyümölcsök között a legmagasabb fajlagos tápanyagigényű, hiszen egy tonna termés kineveléséhez 8 kg N, 1,5 kg P2O5 , 12 kg kg K2O és 15 kg CaO hatóanyagot vesz fel.

Az alacsony, 1-1,5 t/ha hozamok miatt ez természetesen nem jelent kiemelkedő tápanyagszükségletet, ugyanakkor figyelmeztet, hogy rossz ellátással még alacsonyabb hozamra kell számítani.

A termő ültetvények fenntartó trágyázása a talajtípustól függően őszi, vagy laza talajon tavaszi alaptrágyázásból és általában egyszeri tavaszi nitrogén fejtrágyázásból. Ezt a növényvédelemmel egy menetben végzett lombtrágyázás egészíti ki.

 

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!