Mogyoró

Mogyoró

A mogyoró őshonos növényünk, ugyanakkor a termeszthetősége kora tavaszi fagyérzékenység miatt vitatott. Telepítése csak szórványosan, a mellékelt összefoglaló ábra szerint évről évre közel azonos szaporítóanyag mennyiséggel történik (Forrás: Kertészet és Szőlészet, 2015). Több típusa fordul elő, illetve művelésmódja is változatos a bokor és fa jellegű között. Több faja dísznövényként fordul elő.

Az étkezésre termesztett mogyoró magbél értékes tápanyagokat tartalmaz. Az olaj 60 % körüli és főként telítetlen zsírsavak alkotják. A fehérje tartalom 15 % körülig emelkedhet és elég változó a termőhely és évjárat függvényében is. 15 % körüli a cukor tartalma is. Fontos ásványi elemeket és vitaminokat, főleg B vitaminokat is tartalmaz, és 5 mg/100 gramm C vitamin tartalma is említésre méltó.

Üde, könnyen felmelegedő, jó levegő és vízgazdálkodású talajt igényel. Termése több tényező miatt ingadozó és nagyon függ a metszés szakszerűségétől. A tövek héjas termése 1-3 kg lehet, ami 0,7-1,5 kg tisztított termést jelent.

 

Tápanyagellátás általános szempontjai

Termesztés biztonsága miatt az árutermő mogyoró tápanyagigényes, jobb minőségű vályog, vályogos talajt igényel. A folyamatos tápanyagellátás a helyes metszés mellett a termésbiztonság megalapozója. Komplett ellátását a héjasok összefoglaló tápanyag technológiai javaslata alapján célszerű végezni.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!