Kápia paprika

Kápia paprika

Az étkezési paprikák között később vált népszerűvé a pirosan, érett állapotban felhasznált kápia paprika. Választékbővítő, igen zamatos ízű termése frissen fogyasztva legnépszerűbb, de püré készítésre és főzésre is használjuk.

Biológiai érettsége miatt beltartalmi értéke a fehér paprikákénál gazdagabb. Színanyagai, magasabb szárazanyag tartalma és ízanyagai miatt kedvelték meg a fogyasztók. Erős terméshéja miatt sokan nem kedvelik friss fogyasztásra.

Termesztése a fehér étkezési paprikánál alkalmazott technológiával történik. Hajtatása és szabadföldi termesztése egyaránt jellemző. Intenzív technológiával igen jó minőségben és nagy terméssel termeszthető.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Az ipari feldolgozásra biológiailag érett termés tápanyagellátása a termés mennyisége mellett a minőségre koncentrál. Étkezési és ipari termesztés tápanyagellátása lényegesen nem tér el.

A kápia típusú étkezési paprika érzékenysége a fehér fajtákéval megegyezik és termesztése során meghatározó. Tápanyagellátása a termesztési ciklus első felében megegyezik, és a termések színeződésétől tér el jelentősen. Nagy víz és tápanyag igénye, viszonylag sekély gyökérzete miatt a fajták termesztési igénye köztudottan elsők között van a zöldségféléknél. Az indítás a gyökérzet, a hajtásrendszer felépítése miatt fontos, majd termésnövekedés időszakában a minőség és folyamatos jó termésképzés múlik a jó tápanyag ellátáson.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!