Hónapos  retek

Hónapos retek

A kerti retek legrövidebb tenyészidejű fajtái nevét a termés előállításának rövid ideje adta, hiszen kedvező körülmények között egy hónap alatt szedhető termést adnak. Őszi-téli fényszegény, hidegebb időszakban a tenyészidő sokkal hosszabb és 60 napot is eléri. Kedvelt korai zöldségünk, melyet elsősorban hajtatva termesztünk. Szabadföldön is termeszthető, de a fajták érzékenysége miatt a termesztési kockázat jóval nagyobb.

Táplálkozási értékét az egyébként jó beltartalmi értékénél is jelentősebb koraisága adja, hiszen az első friss zöldségek között jelenik meg. Magas ásványi anyag tartalma 370 mg kálium, 40 mg foszfor, 47 mg kalcium, 36 mg magnézium és 58 mg nátrium tartalmat jelent 100 g termésben. Mikroelemek közül 0,5 mg vas, 0,1 mg réz, 0,17 mg cink és 0,07 mg mangánt tartalmaz 100 g termés. Fehérje, szénhidrát és rost tartalma alacsony, 1-2 g/100 g termés, de mint frissítő zöldség nem is ezekért az összetevőkért fogyasztjuk.

Termesztése tájkörzetekben erősödött meg és a Dél-Alföld hagyományosan erős a többi csomózott gyökérzöldség félékkel együtt. Hideg hajtatásban a kora tavaszi szezontól szinte folyamatosan termesztik és áttelelve is nevelik.

Tápanyagellátás általános szempontjai

Rövid tenyészideje ellenére tápanyagigényes növény. Tápanyagigénye tulajdonképpen csak alacsonyabb termésmennyisége arányában kisebb a többi gyökérzöldségénél. 140-180 kg/ha hatóanyag összes tápanyagigénye az ellátottságtó függően tervezhető.

Kálium igénye a legnagyobb, mely a minőséget leginkább meghatározza. A nitrogén túladagolással a szín, szöveti szerkezetre és gumóméretre szinte minden fajta érzékenyen reagál. Az egyenletes és indokolt öntözés ugyancsak termés és minőséget meghatározó, befolyásoló termesztési tényező. A vegetatív túlsúly különösen a fényszegény termesztési időszakban jelent nagyobb kockázatot. Szabadföldi termesztésben a túlzott felmelegedés, a kánikula a legnagyobb termesztési kockázat. Megfelelően szellőztetett fedett termesztésben még ekkor is kisebb a termesztés kockázata.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!