Körte

Körte

A körte az ezredfordulón 2200 ha feletti területe a 2000-es évekvégére megközelítette a 3000 ha-t , termőterületével a második vonalba tartozó jelentőségű gyümölcsök közé tartozik. A betakarított mennyiség nagyon ingadozó. A 2000-es években a közel 39000 t csúcstermés mellett volt 12000 t alatt is. Termesztésének jelentősebb körzetei a kiegyensúlyozottabb klímájú országrészeken, a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon vannak.

A termőterület nagy részén hagyományos művelésmóddal, öntözés nélküli temesztés folyik, de az ültetvények állapota és kezeltsége túlnyomóan jó. Az összes ültetvényből 1900 ha körüli a jó állapotban lévő jól ápolt terület. Az intenzívnek mondható állományok területe 500-600 ha. A támrendszeres ültetvények területe 400 ha nagyságrendű. Az öntözés zömében csepegtető rendszerrel történik. Az ültetvények közel 40 %-a 25 évnél idősebb.

A körte fogyasztása a szezonális friss és téli időszakra megoszlott, megoszlik. A korai érésű nyári körték jelentősége visszaszorult, üzemi termesztése nem jellemző. A téli körte ipari feldolgozása is jelentős. Ivólének és befőttnek készítenek el legnagyobb mennyiséget. Pálinkafőzésre is fontos alapanyag. A friss piacon egyre erősebb a nagy hagyományokkal jó körülmények között és jelentős területen termelő országok termésének aránya.

A körte táplákozási jelentősége általánosan jó összetételéből adódik, nem kiemelkedő. Fehérje tartalma 1g, szénhidrátból 11g és 6,2 g rost van 100 g termésében. Ásványi anyagok közül káliumból 100-126 mg, kalciumból 11-16 mg, magnéziumból 6-10, foszforból 11-20 nátriumból pedig 2 mg van 100 g termésben. Vitaminok közül a C-vitaminból 4 mg-ot tartalmaz 100 g termés. Mikroelemekből 0,2 mg vas, 0,05 mg réz, 0,07 mg cink és 0,03 mg mangánt tartalmaz 100 g termés.

A természetgyógyászat gyomor és vese bántalmakra javasolja fogyasztását. Gyulladáscsökkentő hatásúnak tartják és reumás fájdalmak csökkentésére szintén ajánlják.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A körte termesztéstechnológiai szempontból az almához hasonló. Tápanyagigénye illetve tápanyagellátása is alapjaiban megegyezik. Kalciumigénye nagyobb, melyet alacsony felvehető kalciumszintnél feltétlenül figyelembe kell venni. A termés minősége a kalcium hiány mellet a mikroelemek elltására, bórhiányra érzékeny, ezért a komplett ellátás a termésbiztonság miatt javasolt.

A gyümölcs kifejezettenkálium igényes, ezért a növekedést és termésmennyiséget meghatározó nitrogén ellátás mellet a megfelelő kálium trágyázás a termesztés sikerének meghatározója.

Az almatermésű gyümölcsök műtrágya igénye 1 tonna termés és hozzá tartozó növekmény neveléséhez, a tápanyagszükséglet megállapításához; kg/t SZŰCS, 2004 nyomán)

Gyümölcsfaj

N

P2O5

K2O

CaO *

Alma

1,2

0,4

2,0

1,5

Körte

1,2

0,4

2,0

2,5

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!