Zeller

Zeller

A friss fogyasztásra, feldolgozó ipari felhasználásra és tárolásra termesztett gyökérzöldségek változatos technológiai sajátosságaik, jelentősen eltérő tenyészidejük ellenére hasonló tápanyag igényűek. Jellemző kálium igényességük, ami csak a kifejezetten friss fogyasztású, általában korai, rövid tenyészidejű fajtáknál tér el jobban.

Táplálkozási jelentősége elsősorban fűszernövényként van, de néhány étel alapanyagaként is fogyasztjuk. Bel tartalma gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Káliumból 370 mg, magnéziumból 60 mg, nátriumból 50-100 mg, kalciumból 40-65 mg, magnéziumból 11 mg, vasból 0,4-1,8 mg, cinkből pedig 0,5 mg van 100 g termésében. C-vitamin tartalma 8-10 mg, niacin 1,4 mg, karotin 0,02, E-vitamin 2,6 mg, B6 vitamin 0,37 mg 100 g termésben. A B1 vitaminból 40-50, B2 vitaminból 50-75, biotinból 6,6, folsavból pedig 4,4 mikrogramm van 100 g termésben. Oxálsav tartalma 600 mg/100 g.

A természetgyógyászat izületi bántalmak csökkentését, érrendszeri megbetegedések elleni és kedvező emésztést serkentő hatását emeli ki.

Jobb minőségű talajon, szakszerű tápanyagellátással és öntözve termeszthető eredményesen. Sóérzékenyebb, mint a sárgarépa és petrezselyem. Az intenzíven termesztett, öntözött gumós zellert érett szerves trágyával trágyázhatjuk.

Nagy termésmennyiségének tápanyagigényét műtrágyával kell biztosítani.

 

A termesztésben szabadföldön van jelentősebb területen, de hajtatásban is jelen van.

Tápanyagellátás általános szempontjai

A gumós zeller tápanyag tekintetében igényesebb növény. Káliumigénye a gyökérzöldségek között a magasabbak közé tartozik. Mikroelemekre igényes. Cink, réz, kén és különösen bórigényes, ezért talajvizsgálatnál a mikroelemek vizsgálatára is ki kell térni.

A nitrogén túladagolás a vegetatív túlsúly növény-egészségügyi problémákon túl a gumóképződés elhúzódását, lassulását, minőségének gyengülését is okozza, ezért feltétlenül kerüljük el.

Szükség esetén alaptrágyaként vagy lombtrágyakénti kiegészítéssel a hiányokat pótolni kell. A tenyészidőszak végére erősen emelkedő és magas K igényét az ellátásnál a szállíthatóság, tárolhatóság, minőség miatt feltétlenül figyelembe venni.

  • A megfelelő tápanyag ellátásuk javítja a beltartalmat, a tárolhatóságot és csökkenti a tárolási veszteséget,
  • Nem klórérzékeny, ezért alap és fejtrágyázásuk elvégezhető klórt is tartalmazó műtrágyákkal
  • Rendszeres öntözés mellett szükség van a harmonikus tápanyag-utánpótlásra a tenyészidőszakban is.

Növényvédelem általános szempontjai

Feltöltés alatt!